ASO Başkanı Ardıç, temmuz ayı meclis toplantısında konuştu:
"Karbon nötr olma hedefine ulaşmak için enerji dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Devletimizin, milletimizin, iş dünyamızın topyekun bir çaba içinde olması önemlidir"
ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, sanayide karbon nötr hedefine ulaşmak için enerji dönüşümünü hızlandırmak gerektiğinin altını çizerek, "Devletimizin, milletimizin, iş dünyamızın topyekun bir çaba içinde olması önemlidir." dedi.
ASO'nun temmuz ayı meclis toplantısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla yapıldı.
Toplantı açılışında Ardıç, inovasyon ve teknolojinin ekonomiler için en önemli güç ve zenginlik kaynağı olduğunu, çığır açan teknolojilerde ABD'nin gerisinde olan Avrupa'nın, üstünlüğü yeşil dönüşümle sağlamayı hedeflediğini anlattı.
Karbon emisyonunu azaltma stratejilerinin birinci derecede önemli hale geldiğini belirten Ardıç, "Avrupa ülkeleri bu dönüşümde bayrağı en önde taşıyarak gücünü artırmayı amaçlıyor." dedi.
Ardıç, çağın en önemli sorununun küresel iklim değişikliği olduğunu, bunun yakın gelecekte ülkeler arası ilişkileri yeniden biçimlendirecek önemli olgular arasında yer aldığını söyledi.
Dünyada tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve bölgeselleştirilmesi arayışlarının Türkiye adına çok büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Ardıç, şöyle devam etti:
"Türkiye jeopolitik ve jeostratejik konumu itibarıyla Avrupa'nın ve Asya'nın lojistik üssü haline gelebilecek, eşsiz bir potansiyele sahip. Uluslararası taşımacılıkla beraber, yurt içi ulaştırma ve taşımacılığı da geliştirmeliyiz. Şehirlerimizin merkezleri ile üretim alanlarını bağlamalıyız. Anadolu sanayisini limanlara, dış pazarlara bağlayacak ulaştırma ve altyapı yatırımlarını hızlandırmalıyız. Karbon nötr olma hedefine ulaşmak için enerji dönüşümünü hızlandırmamız gerekiyor. Devletimizin, milletimizin, iş dünyamızın topyekun bir çaba içinde olması önemlidir. Uzun vadeli ve sağlam arz güvenliği stratejilerine ihtiyacımız olacak."
Ardıç, sanayi, hizmetler ve insan sermayesinde dönüşüme hazır olabilmek için Türkiye'nin kaynak tahsisini bu doğrultuda gerçekleştirmesi gerektiğini ifade etti.
Yatırım teşviklerinin, ihracat ve vergi desteklerinin bu noktada çok önemli enstrümanlar olduğunu belirten Ardıç, yatırım teşviklerinin her bir kaleminin etki analizleri yapılarak gerekirse yeni baştan tasarlanması gerektiğini vurguladı.
- "Direkt uluslararası uçuş sayısı artırılmalı"
Seyit Ardıç, Ankara sanayisinin gelişmesi için önemli gördükleri konulara da değinerek, başkentin, savunma, makine, medikal, ulaştırma, elektrik ve madencilik sanayi ile müteahhitlik gibi güçlü sektörleriyle ön plana çıktığını dile getirdi.
Kente direkt uluslararası uçuş sayısının artırılması gerektiğini kaydeden Ardıç, havalimanına metro projesinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Ardıç, başkentte sanayi bölgeleri ile konut alanlarının entegre edilmesinin önemine dikkati çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ankara sosyo-gelişmişlik endeksi bakımından 1. teşvik bölgesinde ancak limanlara uzaklığı nedeniyle lojistik dezavantajının ortadan kaldırılması için yüksek teşvik bölgesine kaydırılması gerekiyor. Başkentimizi limanlara bağlayacak demiryolu ağının kurulması ve geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. Ankara fuar alanının ivedi olarak tamamlanması talebimiz var. EXPO 2024 veya 2025'in Ankara’da düzenlenmesi de Başkentimizin tanıtımı ve iş dünyasının pazarlama faaliyetleri açısından oldukça faydalı olacaktır."
Kaynak:
Bu haber toplam 70 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.