Yurtdışında Yaşayan Türklerin Sorunları Çözülüyor

Yurtdışında Yaşayan Türklerin Sorunları Çözülüyor

Yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadığı sorunların çözümü için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı çalışma başlattı.

 

Yurt dışında yaşayan Türklerin yaşadığı sorunların çözümü için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı çalışma başlattı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlara yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı.

YTB Başkanı Kudret Bülbül, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının, YTB'nin birinci derecede görev alanına girdiğini belirtti.

Milyonlarca gurbetçi vatandaş olduğunu vurgulayan Bülbül, "Vatandaşlarımız, ülkemizden ayrıldıkları günden bu yana pek çok alanda başarılara imza atmışlar ancak aynı şekilde bazı sıkıntılar da yaşamışlar. Gün geçtikçe zamana ve siyasal-sosyal zemine bağlı olarak bu sorunların çeşitlendiğini görmekteyiz. İşte biz bu noktada YTB olarak bu vatandaşlarımızın sorunlarına kalıcı çözümler üretmek gayesindeyiz" ifadesini kullandı.

Bülbül, gurbetçilerden gelen talepleri Başbakanlığa ilettiklerini kaydederek, "YTB burada bir ayna görevi yapmıştır. Vatandaşın talebini doğrudan yansıtmıştır. Vatandaşlarımızın sorunlarının bu şekilde çözülüyor olmasından mutluluk duyuyoruz. Müjdelerle ilgili çalışmaları en kısa sürede başlatıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Sorunları YTB raporlaştırdı

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden alınan bilgiye göre, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik düzenlemelere ilişkin çalışmalar, ilgili kurumlarca, gerekli mevzuat değişiklikleriyle en kısa sürede tamamlanacak.

YTB, Türk vatandaşlarının yaşadıkları ülkelerde karşılaştıkları en temel sorunları raporlaştırdı ve bu sıkıntılar Hükümet Programı'na dahil edildi.

Raporda, yurtdışında seçim bölgesi oluşturulması ve seçilme hakkı verilmesi, yurtdışından getirilen araçların kalış sürelerinin uzatılması, pasaport harçlarının düşürülmesi, tanıma ve tenfiz davalarının kolaylaştırılması, dövizli askerlik bedelinin düşürülmesi, akademik eğitime maddi destek verilmesi, yurtdışındaki Türk gençleri ile Türkiye'nin ilişkilerinin güçlendirilmesi, Türkiye'ye yapılan havayolu seyahatlerinde aile indirimi gibi başlıklar altında öneriler sıralanarak, neler yapılabileceği aktarıldı.

Dövizli askerlik daha kolay

Daha önce 6 bin avro olan dövizli askerlik bedelinin bin avroya düşürülmesi kararlaştırıldı. Yurtdışında yaşayan Türkler, askerlik için 6 bin avroyu ödeyemediği zaman vatandaşlıktan çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalıyordu.

Miktarı düşürülen ücretler arasında pasaport harçları da yer aldı. Alınan kararla 217 avro olan pasaport harçları 100 avroya düşürülecek.

Yurtdışından Türkiye'ye seyahatleri sırasından THY'yi tercih eden ailelere yüzde 20 indirim sağlanması planlanıyor.

Doğuma ve eğitime destek

Eğitime verilecek destek kapsamında, yurtdışında ikamet ederken bulunduğu ülkede akademik eğitim alan Türk vatandaşlarına lisans için 500, yüksek lisans için 700, doktora için ise bin avroluk burs desteği sağlanacak.

Eğitim gibi doğum da desteklenecek. Yurtdışında doğum yapan vatandaşlara ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü çocuk için de 600 lira maddi destek sağlanacak.

Hukuki kararların tanınması noktasında da kolaylıklar getirilecek. Almanya'da alınan hukuki bir karar Türkiye'de, Türkiye'de alınan bir karar ise Almanya'da tanınacak.

Seçilme hakkı geliyor

Yaşadıkları ülkelerde kullandıkları araçları Türkiye'de en fazla 180 gün tutabilen vatandaşlar, yasal değişikliğin yapılmasının ardından araçlarını 2 yıl tutabilecek. Yurtdışından getirilen cep telefonları, Türkiye'de 30 gün boyunca kullanıma açık kalabiliyordu. Artık yurtdışından Türkiye'ye gelen vatandaşların cep telefonları 60 gün boyunca iletişime açık olacak.

YTB'nin hazırladığı raporda, gurbetçilerin Türkiye'de yapılan seçimlerde seçilme hakkını kullanması gerektiği, vatandaşlardan bu yönde talepler geldiği de belirtildi. Yurtdışında yaşayan seçmene seçilme hakkını da tanıyacak düzenleme hayata geçirilecek.

Öte yandan Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla yurtdışında yaşayan ve isteyen her aileye bayrak, Kur'an-ı Kerim ve Türkçe sözlük de dağıtılacak.

Bu haber toplam 1532 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler