Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescil belgeleri teslim töreni

Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescil belgeleri teslim töreni

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:" Coğrafi işaret zenginlik demektir, onun için uğraşıyoruz. Türkiye'deki zenginlik hiçbir yerde yok ama malımıza sahip çıkmamışız"- "Tescillemekle işimiz bitmiyor baklava, kaysı ve incirde olduğu gibi bu ürünlerimizi de Avrupa

ŞANLIURFA (AA) - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerde coğrafi işaretin zenginlik anlamına geldiğini belirterek, "Onun için uğraşıyoruz. Türkiye'deki zenginlik hiçbir yerde yok ama malımıza sahip çıkmamışız." dedi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının (ŞUTSO) girişimleri ile tescil edilen 13 yöresel ürünün coğrafi işaret tescil belgesi bir restoranda düzenlenen törenle teslim edildi.

Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, 13 ürünün tescil edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Coğrafi işaret sayısında Türkiye şampiyonunun ŞUTSO olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları belirtti:

"Tescillenen bu 13 ürünün yanında 7 ürün de tescil aşamasında eğer onlar da tescillenirse herhalde kolay kolay sizin rekora ulaşamazlar. Bu coğrafi işaret ne kazandıracak, ne faydası var? Coğrafi işaret zenginlik demektir, onun için uğraşıyoruz. Türkiye'deki zenginlik hiçbir yerde yok ama malımıza sahip çıkmamışız. Yanımızdaki Yunanistan baklavaya kadar elimizden alıyordu da Allah'tan Gaziantep baklavayı Türkiye ve Avrupa'da tescilledi. Eğer kendi markanızı tescillerseniz daha çok para kazanırsınız."

Türkiye'nin her yerinde peynir bulunduğunu ancak Fransa'nın bu ürünle büyük paralar kazandığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Yoğurt bizim atalarımızdan kalmasına rağmen Avrupa'da herkes 'Yunan yoğurdu' diyor. Bunları tescillemekle işimiz bitmiyor baklava, kaysı ve incirde olduğu gibi bu ürünlerimizi de Avrupa Birliği'nde tescillememiz lazım yoksa elimizden gider. Biz TOBB olarak her türlü katkıyı sunmaya hazırız."

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan da 2017 yılında 100'den fazla ürünün tescil edildiğini belirterek, Şanlıurfa'nın bu alanda en önde gelen il olduğunu ifade etti.

Aslan, "Devam eden başvurulara baktığımız zaman gördüğüm kadar Şanlıurfa kısa bir süre içinde liderliği kolay kolay bırakmayacak gibi görünüyor. Bence bu başvuruları almaya devam ederken biz bu işten daha fazla nasıl para kazanabiliriz? Uluslararası alanda nasıl bu tescilleri nasıl arttırabiliriz? Marka değerini nasıl arttırabiliriz? Bunlara çalışmamız gerekiyor. Ülke olarak bu işten daha fazla para kazanıp zenginlik yaratırız diye düşünüyoruz." diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa milletvekili Faruk Çelik de ürünlerin tecil edilmesinin önemli olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye'nin huzurunun, birlik ve beraberliğinin her şeyden daha önemli olduğunu aktaran Çelik, "Huzur olmazsa bu lezzetlerin de bir anlamı olmaz. Bu coğrafyada Şanlıurfa mozaik gibi bütün unsurları bir arada tutan son derece önemli ve kadim bir şehirdir. Allah bu birliğinizi bozmasın. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki masada başka konuşuyorlar, sahada başka bir şey yapıyorlar. Artık 'böl yönet' anlayışından çıkıldı artık 'böl yok et', anlayışına doğru bir adım var. Türkiye yerinde sayan olayları izleyen bir ülke olmadı. Bu olayda aktör olmak durumundaydık. Birilerinin sinsi tuzaklarını açığa çıkartmak zorundaydık, Afrin'e de onun için gittik." ifadelerini kullandı.

ŞUTSO Kayyum Heyeti Başkanı İsmail Demirkol, Hisarcıklıoğlu ve Asan'a teşekkür ederek yöresel hediyeler takdim etti.

Törende ciğer kebabı, tırnaklı ekmek, haşhaş kebabı, açık ekmek, pencer (pazı) boranisi, yumurtalı köfte, isot çömleği, frenk çömleği, üzlemeli pilav, lebeni, su kabağı yemeği, zerde ve külünçenin coğrafi işaret tescil belgeleri teslim edildi.

Programa, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Faruk Çelik, Mahmut Kaçar, Mehmet Ali Cevheri, Mehmet Akyürek, Halil Özcan, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve protokol üyeleri katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 152 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler