Yemen'de Geçici Ateşkes Yürürlükte

Yemen'de Geçici Ateşkes Yürürlükte

Yemen’de insani yardımların ulaştırılması için ilan edilen beş günlük geçici ateşkes yürürlüğe girdi.

 

Yemen’de insani yardımların ulaştırılması için ilan edilen beş günlük geçici ateşkes yürürlüğe girdi. Ateşkes, Birleşmiş Milletler’in ülkede bir buçuk aydır devam eden çatışmalardan mağdur olan sivil halka gıda ve diğer yardımları ulaştırmasının yolunu açacak.

Ateşkes dün gece yarısından önce yürürlüğe girdi. Şii Husiler’le Suudi Arabistan’ın önderliğindeki koalisyon arasındaki çatışmalar neredeyse son dakikaya kadar devam etti.

Koalisyon sözcüsü Ahmet el Assiri, Suudi Arabistan’ın ateşkese bağlı olacağını, ancak Husi isyancılarının hareketlerini istihbarat ve keşif uçuşlarıyla denetleyeceğini bildirdi.

Fransız Haber Ajansı’na konuşan Assiri, ateşkesin her türlü ihlaline karşı hazırlıklı olacaklarını söyledi.

İsyancılar da ateşkes bozulduğu anda karşılık verecekleri uyarısında bulundu.

BM yardım örgütleri, çatışmaların mağdur ettiği yüzbinlerce Yemenli sivil için gıda malzemesi, battaniye, naylon örtüler ve diğer hayati malzemeleri ulaştırmaya çalışıyor.

Çok sayıda sivilin evi, koalisyon hava saldırılarında ya da Husiler’in topçu ateşinde yıkıldı. Önceki ay Yemen’i ele geçiren Husiler’in ilerleyişi, cumhurbaşkanının ülkeden kaçmasına ve Suudi Arabistan’a sığınmasına yol açmıştı.

BM, hava saldırılarının Mart ayında başlamasından bu yana yaklaşık bin 500 kişinin öldüğünü bildiriyor. BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Ould Cheikh Ahmed, halen Sanaa’da tarafları görüşme masasına getirme ve ateşkesi uzatmaya çalışıyor.

Ayrıca Amerikan savaş gemileri, Yemen’e insani yardım malzemesi taşıyan bir İran gemisini yakından izliyor. Beyaz Saray İran gemisinin Cibuti’de demirlemesinin beklendiğini bildirdi. BM Cibuti limanından yardım malzemelerini devralarak Yemen’e naklediyor.

Beyaz Saray sözcüsü Johs Earnest de, İran’ın insanların yardıma ihtiyaç duyduğu bir dönemde “oyun oynamasını beklemediklerini” söyledi.

Bu haber toplam 1401 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler