Yemen hükümet güçlerinden Hudeyde'deki gelişmelere tepki

Yemen hükümet güçlerinden Hudeyde'deki gelişmelere tepki

Batı Sahilini Kurtarmak İçin Çalışan Ortak Güçler Sözcüsü Vaddah ed-Dubeyş:"BM, ülkenin batısındaki Hudeyde'de Husilerin ihlallerini görmezden gelerek Husilerin tarafında yer alıyor"

SANA (AA) - Yemen hükümet güçleri, Birleşmiş Milletleri (BM) Hudeyde'deki saldırıları görmezden gelerek Husileri desteklemekle suçladı.

Yemen hükümet güçlerine bağlı Batı Sahilini Kurtarmak İçin Çalışan Ortak Güçler Sözcüsü Vaddah ed-Dubeyş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffith ile BM ofisinin, Husi militanların Hudeyde'deki başlıca limanlardan çekildiğini teyit ettiği sırada Husilerin hükümet güçlerine ait mevzilere saldırı düzenlediğini söyledi.

Dubeyş, "BM, ülkenin batısındaki Hudeyde'de Husilerin ihlallerini görmezden gelerek Husilerin tarafında yer alıyor ve olumsuz bir tutum ortaya koyuyor." dedi.

Husilerin Hudeyde'nin Ed-Dureyhimi kentinde bugün başlattığı büyük saldırının BM'nin olumsuzluğuna ve Husilerin tarafını tutmalarına bir kanıt olabileceğini aktaran Dubeyş, Husilerin Dureyhimi ve diğer bölge sakinleri aleyhinde işlediği suçlara göz yumarak BM'nin Husilerle ortak olduğunu belirtti.

Dubeyş, Husilerin bu saldırısının ilk olmadığını, Aralık 2018'de BM'nin himayesinde sağlanan ateşkesi de ihlal ettiğini belirtti.

Ortak Güçler Sözcüsü ayrıca BM başkanlığındaki Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi (RCC) Başkanı Michael Anker Lollesgaard'ı Husilerin tekrarlayan saldırıları konusunda bilgilendirdiklerinin altını çizdi. Dubeyş, Lollesgaard'ın kendilerini "yeniden düzenleme için bölgede bulunduğu, ihlalleri izleyenin kendisi olmadığı" şeklinde yanıtladığını kaydetti.

- Husilerin Hudeyde Limanından çekilmesi

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths, bugün yaptığı açıklamada Yemen'de Husilerin hayati önem taşıyan Hudeyde Limanı'ndan çekilmesinin tamamlandığını duyurmuştu. Griffiths ayrıca, cumartesi gününden itibaren Hudeyde'de 4 binden fazla kişinin kamu işlerinde çalışmaya başlayacağını da söylemişti.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında, BM himayesinde İsveç'in başkenti Stockholm'de 6-13 Aralık 2018'de gerçekleştirilen görüşmelerin ardından bir anlaşmaya varılmıştı.

Anlaşmaya göre, ülkede 5. yılına giren savaşın sonlandırılması yönünde ilk adım olarak Husilerin Hudeyde kenti ve limanlarından tahliyesi kararlaştırılmıştı. Ancak geçen süre içinde tarafların karşılıklı ithamları yüzünden söz konusu çekilme işlemi gerçekleşmemişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 109 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler