"Ukrayna'ya Silah Yardımı İçin Henüz Karar Yok"

"Ukrayna'ya Silah Yardımı İçin Henüz Karar Yok"

Başkan Barack Obama Beyaz Saray'da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştükten sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna krizine askeri çözüm şansının "düşük" olduğu konusunda birleştiklerini açıkladı

Başkan Barack Obama, Ukrayna’ya Rusya yanlısı ayrılıkçılarla savaşta silah yardımı sevkinin bir seçenek olmayı sürdürdüğünü ancak bu konuda henüz bir karar alınmadığını açıkladı.

Beyaz Saray’da Almanya başbakanı Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Obama Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan tutumunu devam ettirdiğini, ayrılıkçılara destek için tank ve top göndererek Eylül’deki ateşkes anlaşmasını ihlal etiğini belirtti.

Obama ulusal güvenlik ekibine, diplomasi uyuşmazlığı çözemezse silah yardımı dahil başvurulacak tüm seçenekleri değerlendirme talimatı verdiğini söyledi.

Başkan Obama kendisi ve Merkel’in diplomatik bir çözümü teşvik etmeyi sürdürdüklerini ve Rusya’ya, tutumunu değiştirmezse yaptırımların devam etmesi gerektiği konusunda anlaştıkları vurguladı.

Almanya Başbakanı ise Ukrayna’da geri adımlara rağmen diplomatik çözüm umudunu koruduğunu belirtirken soruna askeri çözüm olmadığı görüşünü tekrarladı.

Obama hem kendisi ve hem de Merkel’in askeri çözüm şansının düşük olduğu görüşünde birleştiklerini söyledi.

Obama krizle ilgili olarak Atlantik-ötesi dayanışmaya ihtiyaç olduğunu vurgularken Merkel başını sağlayarak onayladı.

Başbakan Merkel Pazar günü Ukraynalı, Rus ve Fransız liderlerle yaptığı dörtlü telefon görüşmesinde Ukrayna’nın doğusunda süren çatışmaları ele aldı.

Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Çarşamba günü Belarus’un başkenti Minsk’te biraraya gelecek. ABD Dışişleri Bakanlığının bir üst düzey yetkilisine göre Alman- Fransız barışplanı, Eylül ayında Minsk’te varılan ancak sonuç vermeyen ateşkes anlaşmasını temel alıyor. Ancak yeni plan, zamanlama konusunda daha fazla ayrıntıya yer veriyor.

Avrupa Birliği Pazartesi günü zirve sonuna kadar Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulama konusunuerteleme kararı aldı.

Ukrayna’da 10 aydır süren çatışmalarda 5 bin 600’den fazla kişi öldü. Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Pazar günü yaptığı açıklamada,çabuk ve koşulsuz bir ateşkes anlaşmasına kısa zamanda varılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Rusya lideri Vladimir Putin ise Ukrayna’nın Rusya sınırındaki operasyonlarına derhal son vermesi uyarısında bulundu. Putin ayrıca Kiev Hükümeti’nin Rus nüfusun çoğunlukta olduğu Ukrayna’nın doğu kesimlerinde günlük hayatı sekteye uğratan birtakım ekonomik yaptırımlara son vermesi gerektiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Çarşamba günü yapılacak zirvenin Ukrayna’da yaklaşık bir yıldır süren çatışmaları sona erdirmek içinson şans olduğunu belirtti.

Bu haber toplam 1478 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler