Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk -

Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk -

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, "Putin'in ilk planı Kırım'ın yönetimini ele almak ancak o daha da ileri gidebilir.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, "Putin'in ilk planı Kırım'ın yönetimini ele almak ancak o daha da ileri gidebilir. Başkent Kiev dahil, tüm Ukrayna'yı nasıl ele geçirebileceğine dair kesinlikle diğer planları var" dedi.

Yatsenyuk, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüştükten sonra gazetecilere açıklamada bulundu. Rusya'nın Kırım'daki askeri birliklerini geri çekmesi gerektiğini vurgulayan Yatsenyuk, şöyle konuştu:

"Rusya'nın askerlerini geri çekmesinin siyasi ve diplomatik araçlarla gerçekleşmesinin en iyi şans olduğuna hala inanıyoruz. Rusya'nın bu tür gerçek bir görüşmeye istekli olmadığını anlıyoruz ancak 21'inci yüzyılda, tüm uluslararası anlaşmaları ihlal ederek, BM Sözleşmesi'ni çiğneyerek ve hiçbir sebebi ve temeli bulunmadan bağımsız bir ülkeye müdahale ederek Ukrayna topraklarında Rus askerlerinin bulunması kabul edilemez."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen Yatsenyuk, "Bu savaş duvarını, gözdağı ve askeri saldırıyı bitirin. Duralım, sakinleşelim" diye konuştu.

Yatsenyuk, Obama ile görüşmesinin ardından düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi'nde konuştu. Beyaz Saray'daki görüşmesinin oldukça faydalı geçtiğini belirten Yatsenyuk, Başkan Obama ile "açık, samimi" bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi.

Ülkesinin "dramatik" bir süreç geçirdiğine vurgu yapan Yatsenyuk, yaşananların sadece Ukrayna ile Rusya'yı ilgilendirmediğini dile getirdi. Yatsenyuk, "Bu, Ukrayna ile Rusya ile arasında olan bir kriz değil, bu aynı zamanda bir küresel kriz" dedi.

Rusya'nın Kırım'daki askeri güçlerini geri çekmesini ve bir an önce müzakerelere başlaması çağrısını yineleyen Yatsenyuk, Ukrayna hükümetinin açık bir diyaloğa hazır olduğunu kaydetti.

Yatsenyuk, Ukrayna halkının ülkenin geleceğini şekillendireceğini dile getirerek, "Biz hiçbir zaman teslim olmayacağız" ifadesini kullandı.

-"Putin'in farklı planları var"-

Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle ilgili, bunun geçen yüzyılın en büyük felaketi olduğunu söylediğini hatırlatan Yatsenyuk, "Bu yüzyılın en büyük felaketi ise Sovyetler Birliği'nin yeniden inşa edilmesi olacaktır" açıklamasında bulundu. Putin'in farklı planları olduğunu ileri süren Yatsenyuk, "Putin'in ilk planı Kırım'ın yönetimini ele almak ancak o daha da ileri gidebilir. Başkent Kiev dahil, tüm Ukrayna'yı nasıl ele geçirebileceğine dair kesinlikle diğer planları var" değerlendirmesinde bulundu.

Kırım'daki son duruma da değinen Yatsenyuk, Kırım'da meşru bir hükümetin olmadığını, yaklaşık 18 bin Rus askerinin bulunduğunu belirtti. Yatsenyuk, hafta sonu yapılacak referandumla ilgili olarak ise "Kırım'daki referandumun meşruluğu bulunmuyor ve anayasaya aykırı" ifadesini kullandı.

Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olduğunun altını çizen Yatsenyuk, Kırım'a gıda, elektrik ve su vermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Ukrayna Başbakanı, gerginliği tırmandıracak adımlardan da kaçınılması uyarısında bulundu. Yatsenyuk, "Savaştan kaçınmak için yapabileceğimiz her şeyi yapmalıyız, çünkü kan akmaya başladı mı, bunun sonu gelmeyecektir. Kan akmasını önlemek bizim önceliğimiz ama bunda başarısızlığa uğranırsa kan dökülmesi yayılacaktır" dedi.

 

 

Haber: Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk -

Bu haber toplam 858 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler