Ukrayna Başbakanı Washington’da

Ukrayna Başbakanı Washington’da

Rusya ve Batılı ülkeler arasında yaşanan Kırım krizi devam ederken Başkan Barack Obama bugün Beyaz Saray’da Ukrayna’nın geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’u konuk ediyor.

Rusya ve Batılı ülkeler arasında yaşanan Kırım krizi devam ederken Başkan Barack Obama bugün Beyaz Saray’da Ukrayna’nın geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’u konuk ediyor.

Başkan Obama’nın Başbakan Yatsenyuk’la yapacağı ilk görüşmede Amerika’nın Ukrayna’daki yeni hükümete ve Ukrayna halkına verdiği desteği dile getirmesi bekleniyor.

İki lider, Amerika’nın Ukrayna’ya yapacağı mali desteği de ele alacak. Amerika Ukrayna’ya bir milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunmuştu.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Amerika’dan oluşan G-7 ülkelerinin Rusya’dan Kırım’ı ilhak etmeye yönelik tüm çabalarına son vermesi çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Öte yandan Amerikan Temsilciler Meclisi, Rusya’nın Kırım’ın egemenliğini ihlal etmesini 6’ya karşı 403 oyla kınadı. Temsilciler Meclisi kararında ayrıca uluslararası gözlemcilerin bir an önce bölgeye gitmesi çağrısı yapılıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la dün yaptığı telefon konuşmasında Rus güçlerin Ukrayna’da kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Kerry’nin Lavrov’a Amerika’nın Rusya’nın Kırım’daki çıkarlarına saygı duyduğunu, ancak bu çıkarların Rusya’nın bölgeye askeri müdahalede bulunmasını haklı çıkarmadığını söylediğini bildirdi.

Moskova, Rus askerlerinin Kırım’ı kuşatma altına aldığını resmi olarak reddetse de görgü tanıkları, apoletleri sökülmüş askeri personelin Rus plakalı araçlarla Kırım’a gittiğini ve Rus olduklarını açıkça dile getirdiklerini söylüyor.

Öte yandan Kırım bölgesel yönetimi dün bir bağımsızlık bildirgesi yayınladı. Kırım’ın nihai amacı, Rusya’nın bir parçası haline gelmek. Ancak Amerika ve Batılı ülkeler Kırım’ın bağımsızlığını ilan etme çabalarını yasadışı olarak niteliyor.

Bu haber toplam 892 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler