Türkmenistan'ın “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildi

Türkmenistan'ın “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildi

AŞKABAT (AA) - Türkmenistan’da “akıllı şehir” konseptinde inşa edilen “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildiArkadağ...

AŞKABAT (AA) - Türkmenistan’da “akıllı şehir” konseptinde inşa edilen “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildi

Arkadağ şehrinde “Arkadağ Şehrine Özel Uluslararası Medya Forumu” düzenlendi.

Foruma Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Sekreteri İlyas Demirci, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yerel Yönetimler Komisyon Başkanı ve Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, BM İnsan Yerleşimleri Programı Uzmanı Salvatore Fundaro, Küresel Yeşil Büyüme Enstitüsü Orta Asya Program Sorumlusu Oyuchimeg Amartuvshin ile çok sayıda ulusal ve uluslararası basın mensubu katıldı.

Forumda konuşan Demirci, Arkadağ şehri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, “Her yönüyle mühendislik, mimarlık ve şehircilik şaheseri akıllı şehir, güzel şehir, yeşil şehir, beyaz şehir, örnek şehir.” ifadelerini kullandı.

Arkadağ şehrini “muasır şehircilik anlayışının gerektirdiği tüm teknolojik ve dijital verilerle donatılmış” şeklinde yorumlayan Demirci, “Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Olağan Genel Kurulunda oy birliği ile Arkadağ şehrine akıllı şehir vasfıyla Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verilmesi kararlaştırılmıştır.” dedi.

Türkiye’de toplu konut, altyapı ve modern şehircilik projelerinde dünya ölçeklerinde ilk sırada gösterilebilecek mühendislik ve müteahhitlik alanında tecrübe kazanılmış büyük projelerinin olduğunu kaydeden Demirci, “İstenilmesi halinde bu projeleri sizlere tanıtmak ve özellikle yerinde incelemek isteyenlere de memnuniyetle ev sahipliği yaparak teknik tanıtımların yapılmasına yardımcı olacağımızı ifade ediyoruz.” şeklinde konuştu.

-“Arkadağ şehrini Kütahya Belediyesi ile kardeş şehir olarak bir araya getirmenin çabası içerisindeyiz”

Daha sonra basına açıklamada bulunan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yerel Yönetimler Komisyon Başkanı ve Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık ise “Arkadağ şehrini kardeş şehir olarak Kütahya Belediyesi ile bir araya getirmenin çabası içerindeyiz. Görüşmelerimiz oldu, inşallah bu ziyaretin dönüşünde de bu işi resmi olarak uygulamaya koyup, bir an önce buradaki akıllı şehir uygulamalarının Kütahya'mızda olmayanlarını oraya kazandırmak için çalışacağız.” dedi.

Işık, Kütahya’da akıllı şehir uygulamaları konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Kütahya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2020-2023 yılları arasındaki akıllı şehir uygulamalarında büyükşehirler dışındaki 51 il içerisinde 35 farklı akıllı şehir uygulamasını şehrine kazandıran Türkiye'nin örnek birinci şehri seçildi. Büyükşehirlerle beraber 3. sıradayız.” diye konuştu.

Arkadağ şehrine, akıllı şehir uygulamalarının yanı sıra deprem gibi doğal afetlere dirençli bir şehrin oluşturulması açısından çok emek verildiğini kaydeden Işık, “3 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık 100 bin nüfusa ev sahipliği yapacak bir şehrin kurulması gerçekten örnek bir uygulamadır. Tüm dünyada yerel yöneticilerin örnek alacağı birçok konuyu burada görmeleri mümkün.” ifadelerini kullandı.

Türkmenistan'ın “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildi

Türkmenistan'ın “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildi

Türkmenistan'ın “Arkadağ” şehrine Türk Dünyası Şehircilik Özel Ödülü verildi

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 28 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler