Türkiye o ülkedeki konsolosluğunu kapattı!

Türkiye o ülkedeki konsolosluğunu kapattı!

Libya'nın başkenti Bingazi'deki Türkiye Konsolosluğunun faaliyetlerinin, geçici süreyle durdurulduğu belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Libya'daki güvenlik endişesi nedeniyle Bingazi'deki Türk Konsolosluğunun faaliyetleri geçici bir süre için durduldu. Konsolosluğun ilerleyen günlerde tekrar çalışmaya başlayabileceği öğrenildi.

Cezayir ve Suudi Arabistan da güvenlik gerekçesiyle Libya'daki büyükelçiliklerinin faaliyetlerini askıya aldıklarını açıkladı.

Hava kuvvetleri üssü Haftar'ın komutasında

Bingazi kentinin doğusundaki Tobruk'ta bir hava kuvvetleri üssü muhalif güçlerin komutanı Halife Haftar'ın kuvvetlerine katıldığını açıkladı.

Reuters haber ajansına göre, Mısır sınırına yakın konumda bulunan Tobruk kentinde bir hava kuvvetleri üssü ülkede radikal gruplarla savaşan, ancak Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayan "Libya Ulusal Ordusu'nun" lideri Halife Haftar komutasındaki güçlere katıldı.

Açıklama üssün sosyal medya sayfasından yapıldı. Reuters, hava kuvvetleri üssü çalışanlarının haberi doğruladığını ileri sürdü.

'MGK çalışmalara devam edecek'

Libya geçici meclisi Milli Genel Kongre'nin (MGK) Bingazi'deki çatışmalar nedeniyle ara verdiği yeni kabinenin güven oylaması görüşmelerinin devam edeceği açıklandı.

MGK Dışişleri Komitesi üyesi Emine Emtar, 'MGK'nın çalışmalarının durdurulması' yönündeki çağrıları dikkate almadıklarını belirterek, "Seçilmiş meclis, halkın seçeceği yeni bir meclise kadar çalışmalarını yürütecek. Yarın mecliste düzenlenecek oturumda hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmed Maatik'in kabinesinin güven oylaması ve Trablus ile Bingazi'de meydana gelen çatışmalar görüşülecek" dedi.

Maatik'in MGK'ya sunduğu ve Pazar günü yapılması beklenen güven oylaması, ordu güçleri ile emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler arasında çıkan çatışmalar ve meclis binasına baskın girişimi nedeniyle ertelenmişti.

Bingazi Havalimanı kapalı kalacak

Bingazi'de güvenlik gerekçesiyle kapalı tutulan Uluslararası Benina Havalimanı yöneticisi, havalimanının kapalı kalma süresisin  25 Mayıs'a kadar uzatıldığını açıkladı. Havalimanı'na gece saatlerinde 2 adet Grad füzesi düşmüş, olayda can kaybı yaşanmamıştı.

Öte yandan Libya Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ammar Muhammed, silahlı bir grubun gece saatlerinde Başbakanlığa ait konukevine saldırı düzenlediğini, güvenlik güçlerinin de karşılık verdiği çatışmada, 2 kişinin öldüğünü, 66 kişinin yaralandığını açıkladı.

Arap Birliği'nden açıklama

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, tüm Libyalılara ulusal uzlaşı ve sorunlarının çözülmesi için diyalog yöntemini kullanmaları çağrısında bulundu.

Arabi'nin, ülkedeki istikrarı sarsmaya yönelik devletin kurumlarını hedef alan silahlı grupların saldırılarından dolayı son derece endişeli olduğunu söyledi.

Libyalı yetkililer ile güvenlik güçlerini son günlerde hedef alan saldırıları kınayan Arabi, "Tüm Libyalılar ulusal uzlaşı ve sorunların çözülmesi için diyalog yöntemini kullanmalıdır" dedi.

Arap Birliği, Libya'daki karışıklıkların giderilmesi ve taraflar arasında görüşmelerde bulunması için geçtiğimiz günlerde Filistin eski Dışişleri Bakanı Nasır Kudve'yi temsilci olarak atamıştı.

Libya'da pazar günü muhalif güçlerin komutanı emekli general Halife Haftar'a bağlı silahlı bir grup meclis binasına ateş açmıştı. Saldırıda iki kişi öldü, 55 kişi yaralandı.

Kaddafi ordusundan ayrılarak 2011 yılındaki ayaklanma sırasında muhalif güçlerin başına geçen Halife Haftar'ın sözcüsü saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.

Gözaltı kararı çıkmıştı

Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayan "Libya Ulusal Ordusu"'nu yöneten Halife Haftar, Bingazi'de radikal gruplarla çatışıyor.

Haftar 14 Şubat 2014'te televizyondaki açıklamasında askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı.

Dönemin başbakanı Ali Zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" şeklinde nitelendirmişti.

Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı

Bu haber toplam 812 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler