Türkiye ile ABD'nin denizde müthiş işbirliği

Türkiye ile ABD'nin denizde müthiş işbirliği

Balyoz ve İzmir'deki Gizli Bilgi ve Belge davasındaki tutuklu askeri personelin tahliyesinin ardından kritik bir anlaşma imzalandı.

Balyoz ve İzmir'deki Gizli Bilgi ve Belge davasındaki tutuklu askeri personelin tahliyesinin ardından Türk Deniz Kuvvetleri ve ABD Deniz kuvvetleri arasında kritik bir anlaşma imzalandı.

2008 yılından bu yana ilk kez imzalanan bu anlaşma ile Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Özel Harekât Komutanlığı Arasında Türk Sualtı Taarruz (SAT)-A.B.D. Özel Harekât Kuvvetleri ortak tatbikat yapabilecekler.

Daha önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bu tür anlaşmalarda ilk kez uygulamanın dışına çıkılarak askeri personel anlaşmanın sınırlarını çizerek karşılıklı olarak imzaladı. Türkiye'den Deniz Yarbay Ercüment Mertbir'in, ABD'den ise Tim Small'ın imzaladığı bu anlaşma Bakanlar Kurulu tarafından imza edilerek Resmi Gazetenin 6 Temmuz 2014 tarihindeki nüshasında yayınlandı.

Her iki ülke Deniz Özel Kuvvetlerinin yapacağı tatbikatlar Karadeniz'de de olabilecek. ABD Deniz Kuvvetleri bu anlaşma ile Karadeniz'de elektromanyetik silahlarını kullanabilecek.

İlk kez bu kadar geniş çaplı anlaşmanın kısa sürede imzalanması ile AK Parti hükümetinin Balyoz ve diğer davalar nedeniyle terfi edecek komutan bulamadığı Deniz Kuvvetlerine bakışının değiştiğini gösteriyor.

ABD, Türkiye'nin terörle mücadele için ısrarla istediği helikopterin verilmesini, 'Çözüm süreci' nedeniyle ötelediği, buna karşılık hükümetin de ABD'ye temkinli yaklaştığı süreçte böyle bir anlaşmanın imzalanmasının anlamı büyük.

Bu haber toplam 978 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler