Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar, Kayseri'de mobilya fuarında konuştu:

Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar, Kayseri'de mobilya fuarında konuştu:

"Başta Irak, Almanya, ABD, Fransa ve Romanya olmak üzere 2023 yılında 200'ün üzerinde ülkeye mobilya ihracatı gerçekleştirildi"

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, geçen yıl 200'ün üzerinde ülkeye mobilya ihracatı yapıldığını bildirdi.

Ağar, Kayseri'de Kumsmall AVM ev sahipliğinde düzenlenen "Mobilyada Moda Show" fuarının açılışında, mobilya sektörünün son yıllarda sergilediği performansla kendisini ispatladığını söyledi.

Amaçlarının, Türkiye'nin ekonomik ve ticaret kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmek olduğuna dikkati çeken Ağar, "Türkiye olarak büyümede ve ihracatta yakaladığımız güçlü seyir, ekonomimizin krizlere ve zorluklara karşı son derece dayanıklı olduğunu ortaya koymuş durumdadır." dedi.

Ağar, Türkiye'nin güçlü ekonomisinin önemine değinerek, ihracatın, hedeflerin üzerine çıkacağını dile getirdi.

İhracatta geçen yılın ikinci yarısından itibaren görünen olumlu seyrin devam ettiğini vurgulayan Ağar, "2024 yılının ilk çeyreğinde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 oranında artış göstererek 63,7 milyar dolara ulaştı. Yine mart ayı ihracatımıza baktığımızda aylık 22,6 milyar dolar ihracat yapmış bir ülkeyiz." ifadelerini kullandı.

- Dünyanın dört bir yanında Türk mobilyası kullanılıyor

Ağar, Kayseri'den 2023 yılında 3,6 milyar dolar ihracat yapıldığını belirterek, ithalatın ise 1,6 milyar dolar olduğunu aktardı.

Kayseri'nin, dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine ciddi katkı sunduğuna dikkati çeken Ağar, şöyle konuştu:

"Mobilya sektörümüz, ülkemizde önemli oranda istihdam sağlayan ihracat ve dış pazarlardaki payını her geçen gün arttıran ve en hızlı büyüyen sektörlerimiz arasında. Aynı zamanda, ülkemizde, ihracatı ithalatından fazla olan net ihracatçı konumundaki sektörlerimizden bir tanesi. Nasıl ki ihracat, ekonomimiz için vazgeçilmez bir nitelikteyse mobilya sektörümüz de ihracat için olmazsa olmaz. 2022 yılında 4,6 milyar dolar seviyesinde olan ihracatımız, 2023 yılında çok az bir düşüşle yine 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Başta Irak, Almanya, ABD, Fransa ve Romanya olmak üzere 2023 yılında 200'ün üzerinde ülkeye mobilya ihracatı gerçekleştirildi. Bugün dünyanın dört bir yanında Türk mobilyasının kullanıldığını söylemekten büyük bir gurur duyuyoruz. Ülkemiz dünya mobilya ticaretinde 2021 yılında 11. sırada yer alırken, 2022 yılında gerçekleştirdiği 4,6 milyar dolarla dünyada 9. sıraya yükseldi. Yine 2002 yılından itibaren mobilya sektöründe ülkemizin dünya ihracatından aldığı paya baktığımızda ise 2002 yılında sadece binde 4,35 olan bu payın, 2022'de yüzde 2'ye ulaştığını memnuniyetle müşahede ediyoruz."

Ağar, Kayseri'den yapılan mobilya ihracatının geçen yıl 853 milyon dolarlık bir kısmını karşıladığını, bunun, sektörün ihracatında yaklaşık yüzde 20'sine tekabül ettiğini dile getirdi.

Bakanlık olarak sektöre, ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, tasarımdan küresel firmalara tedarikçi olmaya, tanıtımdan katılımlarına, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar her aşamada destek verdiklerini anlatan Ağar, e-ihracat noktasında da Kayseri mobilyasını dünyaya açacaklarını sözlerine ekledi.

Açılışın ardından Ağar ve beraberindekiler, AVM içinde kurulan stantları gezerek ürünleri inceledi.

Ağar, daha sonra bir otelde düzenlenen Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) İç Anadolu Bölge Toplantısı'na katıldı.

Programa Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, TAİF Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, Kayseri Mobilyacılar Odası ve Kumsmall AVM Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Sarıkaya, AK Parti milletvekilleri Murat Cahid Cıngı, Şaban Çopuroğlu, Sayın Bayer Özsoy ile davetliler katıldı.


Ticaret Bakan Yardımcısı Ağar, Kayseri'de mobilya fuarında konuştu:

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 33 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler