Suriye'nin kuzeyinde patates hasadı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Suriye'nin kuzeyinde patates hasadı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Mare ilçesindeki patates üreticilerinden Ahmet Bekkur:- "Verim çok güzel ancak kısıtlı bir alanda satış işlemi yapıyoruz. Sadece kurtarılmış bölgelerde pazarımız var"- Suriye Geçici Hükümeti Tohum Geliştirme Bakanı Maan Nasır:- "Şu an patatesin kilosu 16

AZEZ (AA) - ÖMER KOPARAN - Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde, elverişli iklimi ve verimli topraklar sayesinde patates rekoltesi çiftçileri memnun etti.

Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörden arındırılan bölgelerde, tarım işçileri tarafından özenle toplanan patatesler, çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Dekar başı yaklaşık 4 ton elde eden üreticiler, bu yılki verimden oldukça memnunken yurt dışı pazar eksiliğinden şikayet ediyor.

Sabah erken saatlerde tarlalara gelen üreticiler, traktör yardımıyla sökümünü yaptıkları patatesleri topraktan arındırıp poşetlere yerleştiriyor.

Hasadı yapılan patateslerin son söküm işlemlerinin ardından yaklaşık 1 ay sonra tekrardan patates ekimi çalışmalarıyla senede aynı topraklardan ikinci kez verim alınıyor.

- "Verim çok güzel"

Mare ilçesindeki patates üreticilerinden Ahmet Bekkur, AA muhabirine, bölgede tarım alanında çalışmalar yaparak geçimlerini sağladıklarını söyledi.

Bu senenin rekoltesinin iyi olduğunu dile getiren Bekkur, "Verim çok güzel ancak kısıtlı bir alanda satış işlemi yapıyoruz. Sadece kurtarılmış bölgelerde pazarımız var." dedi.

Bekkur, üretilen patatesin ihracata açıldığı takdire fiyatlara ve herkese olumlu yansıyacağını belirtti.

Tarım işçisi Hamide Ahmed de bu sene verimin diğer senelere göre çok daha iyi olduğunu söyledi.

- "Ürünlerin satışı çok olursa işçilerin de ücreti artacak"

Sökümlerini yaptığı patatesleri poşetlere daha sonra traktörlere yerleştirdiklerini belirten Ahmed, yevmiyenin düşük olduğunu aktardı.

Saatine 10 Türk lirası kazandığını ifade eden Ahmed, "Ürünlerin satışı çok olursa işçilerin de ücreti artacak. Ayrıca ne zaman patatesler satılır, o zaman paramızı alırız. Bizim için hızlı satılması çok daha iyi." diye konuştu.

- "Çiftçilerin zararı ancak ihracat yapılırsa karşılanır"

Suriye Geçici Hükümeti Tohum Geliştirme Bakanı Maan Nasır, Suriye'nin kuzey bölgesinin patates üretimiyle meşhur olduğunu anlattı.

Bölgenin ihtiyacının üzerinde üretim olduğunu ifade eden Bakan Nasır, "Şu an patatesin kilosu 1650 SL'ye (yaklaşık 4 TL) satılmakta. Satış fiyatı tohum, sulama, el işçiliği maliyetlerini karşılamıyor. Çiftçilerin zararı ancak ihracat yapılırsa karşılanır." şeklide konuştu.

Nasır, çiftçilerin, ürünlerinin ihracata açılmasını, Türkiye piyasasına girmesini ve vergilerden muaf olmasını istediğini aktardı.


Suriye'nin kuzeyinde patates hasadı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Suriye'nin kuzeyinde patates hasadı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Suriye'nin kuzeyinde patates hasadı çiftçilerin yüzünü güldürdü

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 36 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler