Seymour Hersh "Usma Bin ladin'le ilgili bilgiler gerçek dışı"

Seymour Hersh "Usma Bin ladin'le ilgili bilgiler gerçek dışı"

ABD'li Muhalif Gazeteciden Obama ve Clinton'ı Zorda Bırakacak İddia

 

Tanınmış ABD'li gazeteci Seymour Hersh El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in resmi açıklamalarda anlatıldığı biçimde öldürülmediğini ve Beyaz Saray'ın Bin Ladin hakkında gerçek dışı bir hikaye kurguladığını yazdı.

Hersh Mayıs 2011'de Bin Ladin'in Pakistan'da tutsak olduğunu ve Pakistan gizli servisince ABD'ye terk edildiğini öne sürdü.

ABD, Pakistan'da saklanan El Kaide lideri Usame bin Ladin'i bu ülkenin istihbaratından habersiz bir gizli operasyonla çatışmada öldürdüğünü ve cenazesini İslami usullerle denize bıraktığını duyurmuştu.

ABD'li gazeteci Seymour Hersh, isimsiz istihbarat kaynaklarına dayanarak, bütün hikayenin kurgu olduğunu ve ABD Başkanı Barack Obama'nın yalan söylediğini öne sürdü.

ABD Başkanı Barack Obama ve dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonu bu şekilde izlemişlerdi. 

Bu konuda uzun bir yazı kaleme alan ve kitap da yazdığı bildirilen Hersh'e göre, Bin Ladin 2006'dan beri Pakistan'da tutsaktı.

Pakistan istihbaratı Afgan muhbirlerle Bin Ladin'i yakalamıştı ve Taliban ile El Kaide'ye karşı koz olarak tutuyordu. Yatalak olan Bin Ladin, Abbotabat'taki özel evde ailesi ve çocuklarıyla yaşıyordu ve El Kaide'yi yönetemeyecek kadar izole edilmişti.

Usama bin Ladin ABD operasyonuyla öldürülmeden önce Pakistan'da bu evde saklanıyordu. 
25 MİLYONU PAKİSTANLI İSTİHBARATÇI ALDI
 
ABD, Bin Ladin'in yerini 25 milyon dolarlık ödülü almak isteyen bir Pakistanlı istihbaratçıdan öğrendi.

Ardından ABD, Usame bin Ladin verilmezse milyarlık yardımların kesileceğini Pakistanlı istihbarat komutanlarına bildirdi. Varılan anlaşma sonucu ABD'nin Abbotabad'daki eve baskın yapması kararlaştırıldı.

ABD helikopterleri müdahale olmadan Pakistan hava sahasına girdi. Evi koruyan Pakistan istihbaratçıları, helikopter sesi duyulunca evin çevresinden ayrılacaklardı. Operasyonda çatışma çıkmadı.

Usama bin Ladin ABD operasyonuyla öldürülmeden önce Pakistan'da bu evde saklanıyordu. 

Evin özelliklerini bilen ABD'li ekip üst kata çıkıp Bin Ladin ve diğer hedefleri öldürdü.

El Kaide lideri Osame Bin Ladin ABD'nin 2011 yılındaki operasyonunda öldürülmüştü.  AFGANİSTAN'DA GÖMÜLDÜ

Ardından Bin Ladin'in cesedi Afganistan'da gömüldü, nakliye sırasında bazı vücut parçaları Hindikuş dağlarına atıldı.

Seymour Hersh, Bin Ladin'in yerinin ABD istihbarat çabalarıyla ve El Kaide kuryesi izlenerek bulunduğu iddiası dahil operasyonun bütün açıklanan ayrıntılarının ve cenazenin İslami usulde denize bırakılma hikayesinin gerçek dışı olduğunu yazdı.

El Kaide lideri Osame Bin Ladin ABD'nin 2011 yılındaki operasyonunda öldürülmüştü. 

HILLARY CLINTON ZOR DURUMDA KALABİLİR

Hersh'e göre olayın operasyondan bir hafta sonra açıklanması yolunda Pakistan'la varılan anlaşmaya rağmen Başkan Barack Obama ani açıklamayla olayın kredisini üstlendi.

Ünlü yazarın açıklamalarının, Obama ve yönetiminin inanırlığı üzerinde tartışma yaratıp, o sırada Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton üzerinden 2016 başkanlık seçimini de etkilemesi bekleniyor.

SEYMOUR HERSH KİMDİR?

8 Nisan 1937 doğumlu Seymour Hersh adını ilk kez 1969'da, Vietnam'da ABD'nin 500 köylüyü öldürdüğü Mai Lai katliamını haberleştirip Amerikan yönetiminin katliamı nasıl örtbas ettiğini ortaya koyarak duyurdu.

Seymour Hersh bu araştırmasıyla, 1970'de Amerikan gazeteciliğinin en prestijli ödülü kabul edilen Pulitzer'e layık görüldü.

ABD'li muhalif gazeteci Seymour Hersh, Bin Ladin'i Pakistan'ın ABD'ye teslim ettiğini ileri sürdü. 
ABD'li muhalif gazeteci Seymour Hersh, Bin Ladin'i Pakistan'ın ABD'ye teslim ettiğini ileri sürdü. 

Hersh ABD'nin Irak'ı işgali sırasında Ebu Garip Hapishanesi'nde Amerikan askerlerinin Iraklı mahkumlara yönelik sistematik iikencelerini en ufak ayrıntısına kadar haberleştirmişti.

Haberlerinde özellikle ABD yönetimlerine ve CIA'in gizli operasyonlarına odaklanan Hersh, Pulitzer Ödülü'nün yanısıra yine gazetecilik açısından son derece prestijli George Polk ödülünü de beş kez kazanmayı başarmıştı.

Bu haber toplam 1709 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler