Rusya: ‘NATO ve ABD Artık Askeri Bir Tehlike"

Rusya: ‘NATO ve ABD Artık Askeri Bir Tehlike"

Rusya, NATO ve Amerika’yı ulusal güvenliği açısından askeri bir tehlike olarak gören yeni bir askeri doktrini kabul etti

Devlet Başkanı Vladimir Putin yeni askeri doktrini imzalayarak onayladı. İçeriği eskisiyle aynı olsa da onaylanan yeni doktrinin bazı bölümlerine göre, NATO’nun genişleyen askeri kapasitesi nedeniyle birlik, “uluslararası yasaları çiğneyen küresel bir hareket olarak” nitelendiriliyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan NATO sözcüsü, birliğin herhangi bir reaksiyon göstermeden önce Rusya’nın yeni doktrininin içeriğini incelemeleri gerektiğini ve sonrasında da duruma göre hareket edeceklerini söyledi.

Yeni doktrin, askeri tehditler listesine yeni “stratejik antibalistik füze sistemlerini” de ekledi. Moskova yönetimine göre bu sistemler küresel istikrarı ve nükleer güç dengesini tehlike altına atıyor.

Amerika ve müttefiki ülkeler, Moskova’nın itirazlarına rağmen, antibalistik füze sistemlerini genişletmişti.

Belgede ayrıca, Rusya sınırındaki ülkelerin veya müttefiklerinin yaşadığı istikrarsızlığı ve bu nedenle yabancı askeri güçlerin bu ülkelere konuşlanma risklerini de işaret ediliyor.

Ukrayna’da Moskova yöentimi yanlısı cumhurbaşkanının yapılan protestolar sonrasında görevinden  alınarak Rusya’ya kaçmasının üzerinden bir yıl geçti. Rusya, o günden beri iç savaştaki Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı topraklarına kattı. Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı milisler, Ukrayna ordusuna karşı ülkenin doğusunda savaşmaya başladı.

Kiev’in Batı yanlısı parlamentosu geçtiğimiz Salı günü Kiev’e tarafsız statüsü veren yasayı oy çoğunluğuyla geçirerek, Ukrayna’yı NATO ve Avrupa Birliği üyeliğine bir adım daha yaklaştırmış oldu.

Moskova yönetimin bu adıma yenıtı gecikmedi ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, yeni yasayı “olumsuz ve zarar ” olarak yorumladı.

NATO, Rusya’nın doğu Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek vermesinin ardından doğu Avrupa’daki askeri varlığını arttırdı.

Ancak Moskova yönetimi ayrılıkçıları desteklediği suçlamalarını reddediyor.

Bu haber toplam 1502 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler