Obama'ya Rohingya Müslümanları için çağrı

Obama'ya Rohingya Müslümanları için çağrı

ABD merkezli "United to End Genocide" (Soykırımı Sona Erdirmek İçin Birlik) adlı aktivist kuruluş, ABD Başkanı Barack Obama'yı, Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşayan Rohingya Müslümanlarının daha fazla saldırılara maruz kalmasını önlemek için bir an önce h

Kendini "ABD'deki en büyük aktivist kuruluş" olarak tanımlayan United to End Genocide, Arakan bölgesindeki 4 haftalık gözlemlerinin ardından "Burma'da Soykırıma Doğru Yürüyüş" adlı bilirkişi raporunu tamamladı.

Başkanlığını ABD Kongresi'nin eski Demokrat Parti üyelerinden Tom Andrews'un yaptığı kuruluş, raporunda, 140 bin Rohingya Müslümanı'nın ırk ayrımına ve ötekileştirmeye maruz kaldığı kamplarda çaresizlik içinde yaşadığına dikkati çekti. Geçen yıl 30 bin kişinin kamplardan deniz yoluyla kaçmaya çalıştığı, bu yılki sayının şimdiden ikiye katlandığı bilgisi paylaşılan raporda, Rohingyalıların tutuldukları yerlerin vahşi "toplama kampı" olarak tanımlandığına vurgu yapıldı.

"Kamplardaki ölü sayısı artıyor"

Raporda, "Aşırı ulusal Budist rahipler öncülüğünde iyi organize ve finanse edilen nefret kampanyası, etnik ve dini gerilim ile sistematik insan hakları ihlallerini endişe verici boyuta taşıdı. Bu kampanyalarla bağlantılı olan Burma hükümeti, saldırı altındaki Müslümanları korumakta başarısız oldu. Hükümet, Müslümanlara karşı daha fazla baskı uygulayan yasaları çıkarma arayışı içinde" ifadesi kullanıldı.

Kuruluşun bölgedeki incelemeleri sırasında, yüz binlerce Rohingya Müslümanı'na sağlık hizmeti sunan tek örgüt olan Sınır Tanımayan Doktorlar'ın çalışmalarının hükümet tarafından aniden durdurulduğuna şahitlik edildiği belirtilerek, "Bu karardan sonra ölü sayısı günlük olarak gözle görülür şekilde yükseliyor" değerlendirmesine yer verildi.

"Eğer bize yardım etmeyecekseniz kampları bombalayın"

Kuruluş başkanının hasta düzinelerce Rohingyalıyı ziyaret ettiği, bu hastaların birçoğunun ölümü beklediği kaydedilen raporda, Andrews'un şu açıklamaları yer aldı:

"90 bin Rohingya Müslümanını barındıran 8 kampın her birinde ziyaretim sırasında çocuklar tarafından takip edildim. Beni takip etmek için koşarlarken 'Merhaba! Merhaba! Merhaba!' diye bağırdılar. Ama onları kuşatan çileler ve büyük kardeşlerinin, anne babalarının ve büyük ebeveynlerinin yürek parçalayıcı ifadeleri, çocukların yüzlerindeki parlaklığı gizledi. Ümitsizlik, terk edilmişlik, korku, öfke, hüsran ve acı, hepsi belirgindi. Bana sık sık 'ülkeniz bizim tek ümidimiz. Eğer bize yardım etmeyecekseniz, lütfen bu kampları bombalayın. Son verin bu acıya lütfen' diye söylendi."

Raporda, uluslararası toplumun ve özellikle ABD'nin bu olayların gidişatını değiştirebilecek pozisyonda olduğu ancak bunu yapmadığına vurgu yapılarak, kuruluşun, ABD Başkanı Obama'nın ve ABD Kongresi'nin ivedilikle harekete geçmesi için kampanya başlattığı kaydedildi.

Obama'dan talepte bulundular

Rohingya Müslümanlarının daha fazla saldırıya maruz kalmasını önlemek için Obama'nın bir an önce eyleme geçmesi istenilen raporda, Obama'dan, Myanmar hükümetinden Sınır Tanımayan Doktorları sınır dışı eden emri iptal edilmesini ve örgütün tüm sağlık kliniklerini yeniden açmasını sağlaması, aralarında uluslararası gözlemcilerin bulunduğu, Müslümanlara yönelik şiddeti ve failleri sorumlu tutacak bir incelemeyi talep etmesi, Hawaii'de nisan başında yapılacak ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı'na Myanmarlı bakanın katılma davetini iptal etmesi ve son şiddet olaylarından sorumlu olan bireyleri, yaptırım uygulanan "özel düzenlenmiş uluslar" listesine eklemesi istenildi.

Raporda ayrıca, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde bekleyen Mynmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına yönelik işkenceyi sona erdirmesine ilişkin karar tasarısının bir an önce geçirilmesi talep edildi.

Bu haber toplam 757 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler