Obama'dan Rusya'ya Yeni Yaptırımlar

Obama'dan Rusya'ya Yeni Yaptırımlar

Başkan Obama'nın Ukrayna krizini çözme yönünde adım atmayı reddetmekle suçladığı Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar, Novatek ve Rosneft gibi devlet doğal gaz ve petrol şirketleri, üst düzey yetkililer, silah ve nakliye şirketlerini hedef alıyor

Başkan Barack Obama, Kremlin’in Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara verdiği destek nedeniyle Rus banka ve enerji şirketlerine yeni yaptırım kararı aldı.

Beyaz Saray’da yaptırımları açıklayan Obama, Ukrayna krizini yatıştırma yönünde Moskova’ya defalarca adım atma çağrısı yaptığını, ancak bu çağrılara yanıt alamadığını bildirdi.

ABD Maliye Bakanlığı, son yaptırımların Rus devletine ait doğal gaz üreticisi Novatek ve petrol şirketi Rosneft’i hedef aldığını duyurdu. Yaptırımlar, bu şirketlerin sermaye piyasalarına erişimlerini de önlemeyi amaçlıyor.

Ayrıca aralarında Rusya Parlamento başkan yardımcısının da bulunduğu dört üst düzey yetkili de yaptırım listesinde yer alıyor.

Amerika’nın son yaptırımlarında hedefte hafif silahlar, havan topları ve tank üreten sekiz silah şirketi ve Kırım yarımadasında bulunan bir taşımacılık şirketi de var.

Rus birlikleri, bu yılın başında Kırım yarımadasını işgal etmiş ve ardından Rus parlamentosu, yarımadayı ilhak etme kararı almıştı. Karar, Batılı ülkeler ve Rusya’ya askeri olarak karşı koyacak gücü olmayan Ukrayna tarafından kınandı. Ukrayna, ayrıca doğu bölgelerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadele ediyor.

Avrupa Birliği de Rusya’ya yeni yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Rusya’da kamu sektörü projelerine destek veren Avrupa Yatırım Bankası’nın, Moskova’ya yeni kredi açmasının yasaklanması planlanıyor.

Kiev ve Moskova arasındaki gerginlik de tırmanmaya devam ediyor. Son olarak üst düzey bir Ukraynalı Savunma Bakanlığı yetkilisi, ülkesinin olası yeni bir Rus saldırısıyla karşı karşıya kaldığı uyarısında bulundu. Yetkili, Pazartesi günü düşürülen askeri nakliye uçağının Rusya tarafından vurulduğu yönünde ellerinde “kesin kanıtlar” bulunduğunu bildirdi.

Salı günü ayrıca doğudaki Sniznhe kasabasında bir apartman binasının vurulduğu ve olayda 11 kişinin öldüğü belirtiliyor. Ayrılıkçılar, saldırıdan Ukrayna hava kuvvetlerini sorumlu tutarken, Ukrayna askeri sözcüsü, Rusya’yı ima ederek, saldırının “kötü niyetli bir provokasyon” olduğunu savundu.

Bu haber toplam 915 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler