Obama'dan IŞİD'i korkutacak yetki!

Obama'dan IŞİD'i korkutacak yetki!

ABD Başkanı Barack Obama IŞİD'e karşı hava saldırısı düzenlemesi için yetki verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ın kuzeyindeki Amerikan personelini tehdit etmesi durumunda ABD ordusunun hava saldırısı düzenlemesine yetki verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, gece geç saatlerde Beyaz Saray'da kameralar karşısına geçerek, Irak'taki duruma ilişkin açıklama yaptı. Obama, IŞİD militanlarından kaçarak Sincar dağlarına sığınan binlerce Iraklıya ABD ordusu uçaklarının havadan yiyecek ve su yardımında bulunduğunu söyledi. Obama, insani yardımın Irak hükümetinin isteği doğrultusunda yapıldığını kaydetti.

Son günlerde Sincar'daki Yezidi kadın, erkek ve çocukların hayatlarını kurtarmak için kaçtıklarını, şu anda binlercesinin de dağda aç kaldığını ve susuzluktan öldüğünü vurgulayan Obama, IŞİD'in tüm Yezidileri sistematik şekilde imha etme çağrısında bulunduğunu, bunun soykırım olacağını dile getirdi.

Bağdat'ın talebi doğrultusunda harekete geçtiklerini anlatan Obama, "Bir soykırımı engellemeye yardım etmeye dönük tek bir yeteneğimiz varsa Amerika Birleşik Devletleri bunu görmezden gelemez. Dikkatlice ve sorumlu bir şekilde, potansiyel bir soykırım eylemini önlemek için harekete geçebiliriz. Bizim o dağda yaptığımız budur" diye konuştu.

Amerikan ordusunun dağda mahsur kalanlara gıda yardımına başladığını belirten Obama, "Bu hafta Iraklı biri dünyaya 'kimse yardıma gelmedi' diye haykırdı. Bugün, Amerika yardıma geliyor" ifadesini kullandı.

Obama, terör örgütünün Erbil'i ele geçirmek için ilerlemesi ve oradaki Amerikan vatandaşlarını ve askeri personelini tehdit etmesi halinde, ABD ordusuna hedefe dönük hava saldırısı düzenlemesine yetki verdiğini kaydetti.

Başkanlığa aday olduğunda ABD'nin Irak Savaşı'nı bitireceğini söylediğini hatırlatan Obama, ABD'nin Irak'a yeniden savaşmak için asker göndermeyeceği sözünü hatırlattı.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD'nin Irak'ta başka bir savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğim. Iraklıları bu teröristlere karşı mücadelelerinde desteklerken bile Amerikan muharip birlikleri Irak'a savaşmak için dönmeyecek çünkü Irak'taki bu büyük krize Amerikan herhangi bir askeri çözümü yok. Tek kalıcı çözüm, Irak toplumları arasında uzlaşma ve daha güçlü Irak güvenlik güçleridir."

Bu haber toplam 804 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler