Obama Abbas'tan Barış için Risk Almasını İstedi

Obama Abbas'tan Barış için Risk Almasını İstedi

Başkan Barack Obama Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’tan zor kararlar vermesini ve İsrail ile barış için risk almaktan kaçınmamasını istedi.


İki lider ilerlemeyen Ortadoğu barış sürecini ele almak üzere Pazartesi  günü Beyaz Saray’da bir araya geldi.
Obama, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu da  son Filistinli mahkum grubunu planlandığı şekilde Mart sonuna kadar serbest bırakmaya çağırdı.

Obama yönetimi, İsrail ve Filistinliler arasında Nisan sonuna kadar bir barış anlaşması çerçevesi oluşturmaya çalışıyor.

Bununla birlikte bu ay Filistinliler’le İsrail polisi arasında Kudüs’te yaşanan sokak çatışmaları, Filistinli militanların Gazze’den İsrail’e roket saldırısı düzenlemesi ve bunun ardından İsrail’in giriştiği misilleme harekatı bu çabaları sekteye uğratıyor.

İki hafta önce de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Beyaz Saray’da Obama’yla görüşmüştü. Başkan Obama, o görüşmede İsrail ve Filistin arasında çift devletli nihai çözüm konusunda umutlu olduğunu söylemiş, iki devletin barış ve güvenlik içinde yan yana yaşayabileceğinden söz etmişti.

Aaron David Miller: ‘Ne kadar verimli olacağından emin değilim’

Ortadoğu görüşmelerinde Amerikan başkanlarına 25 yıl boyunca danışmanlık yapan Aaron David Miller, görüşmelerden bir sonuç çıkmasından o kadar umutlu değil, ancak yine de  Beyaz Saray’da yapılan görüşmeyi ilerleme fırsatı olarak görüyor.

Miller, “Netanyahu’yla son (iki hafta önceki) görüşmesi öncesine kadar Başkan İsrailliler’den büyük hayal kırıklığı duyuyordu. Bu görüşme daha iyi geçecek, ama ne kadar verimli olacağından emin değilim” diye konuşuyor.

Miller, hiçbir anlaşma imzalanmadan görüşmelerin 29 Nisan’dan daha ileri tarihe atılabileceği tahmininde bulunuyor. Aaron David Miller’a göre bu seçenek daha akla yatkın, ama tarafların kesinlikle bu tarihe kadar bir ‘kağıtla’, yani bir tür  yol haritasıyla çıkmaya çalışacağını söylüyor ve ekliyor: “Ama unutmayalım, bu sadece bir kağıt parçası olacak.”
Miller, ‘gerçek anlamda uygulanabilecek temelleri oluşturan bir anlaşmanın’ sağlanmasının daha uzun zaman alacağını belirtiyor.

Bu haber toplam 1070 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler