NSA ABD Dışındaki Telefonları Kaydediyor

NSA ABD Dışındaki Telefonları Kaydediyor

Washington Post’da çıkan habere göre Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yarattığı izleme sistemi, hedef alınan bir ülkede yapılan tüm telefon görüşmelerini kaydediyor ve 30 gün süreyle geri dönerek dinlenmesine olanak sağlıyor

Gazetenin gizli kaynaklara dayandırdığı haberde, eski NSA çalışanı Edward Snowden’ın, kurumun casusluk faaliyetleriyle ilgili sağladığı belgelere de yer veriliyor.
 
Gazete, Amerikalı yetkililerin isteği üzerine sistemin kullanıldığı ve  hedef alınan ülkelerin adlarını gizli tuttuğunu belirtti.
 
MYSTIC adı verilen ses kayıt sistemi, 2009 yılında kullanılmaya başlanmış ve 2011’de tam kapasite hale getirilmiş. Sistem, konuşmaların geri dönüşümlü olarak dinlenmesine olanak sağlıyor.
 
Sistemin işleyişini özetleyen gizli bir belgeye göre program,   hedef ülkede gerçekleşen her telefon görüşmesini 30 günlük geri dönüşüme olanak sağlayan bir biçimde kaydetmiş.
 
Programda çalışan üst düzey bir yetkili sistemi zaman makinesine benzetiyor ve konuşmayı yapan kişileri izleme kararı olmadan tüm seslerin dinlenmesine olanak sağladığını söylüyor.
 
Post’un haberinde NSA’in diğer herhangi bir programının, bir ülkeyle yapılan tüm telefon konuşmalarını dinleme olanağına sahip olmadığını bildirdi.
 
Birçok yetkili sistemin çok sayıda Amerikalı’nın konuşmalarının da dinlenmesi anlamına geldiğini söylüyor.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, dünkü günlük brifingde konuyla ilgili soruya, “her iddia ve haberle ilgili yorum yapmıyoruz,” diyerek cevap vermeyi reddetti.
 
Carney, NSA’in ve diğer istihbarat kurumlarının faaliyetleri konusunda açık olduklarını ve bu kurumların yasalara ve kuvvetler ayrılığına bağlı çalıştıklarını belirtti.
 
Carney ayrıca, Başkan Obama’nın Ocak ayında bu faaliyetlerde reforma yol açacak aşamaları açıkladığını hatırlattı.
 
Obama 17 Ocak’ta, Snowden’ın sızdırdığı belgelerin bir sonucu olarak NSA’in Amerikan vatandaşlarının telefon görüşmelerini dinlemesini sınırlamış ve yabancı liderlerin telefonlarının dinlenmesine yasak getirmişti.
 
İnsan hakları gruplarıysa MYSTIC programını kınadı.
 
Amerikan Medeni Haklar Birliği’nden (ACLU) Jameel Jaffer ortaya çıkan gerçeğin korkutucu olduğunu, NSA’in her dönemde her şeyi dinlemek istediğini ve bugün bunu yapma yeteneğine ulaşmış olduğunu belirtti. Jaffer, bu nedenle bu konuyla ilgili tartışmaların ne kadar önemli olduğunun altının da bir kez daha çizildiğini söyledi.
 
Washington Post’a açıklama yapan Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, belirli istihbarat faaliyetleri ile ilgili yorum yapmayı reddetti. Ancak Hayden, yeni tehditlerin sıklıkla geniş ve karmaşık küresel iletişim sisteminin içinde gizlendiğini ve bu nedenle Amerika’nın bu nedenle bazı durumlarda toptan bu sistem içindeki sinyalleri toplamak zorunluluğunda olduğunu belirtti.
 
NSA Sözcüsü Vanee Vines medyanın belirgin istihbarat teknik ve yöntemleri ile ilgili haber yapmasının Amerika ve müttefiklerinin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu söyledi.

Bu haber toplam 753 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler