Nijerya'da üniversiteyi bırakıp hava kirliğiyle mücadele için elektrikli araç üretti

Nijerya'da üniversiteyi bırakıp hava kirliğiyle mücadele için elektrikli araç üretti

Phoenix Renewable Energy Group Kurucusu Mustapha Abubakar Gajibo:- "Aracın bataryasının dolması yaklaşık 6 saat sürüyor. Araç değiştirilebilir bataryalara sahip, bu nedenle aracı kullanmadan önce şarj olmasını beklemeye gerek yok"- "Gelecek planım sadece

MAİDUGURİ/ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL - Nijerya'da üniversite eğitimini yarıda bırakan Mustapha Abubakar Gajibo, ülkesindeki hava kirliliğiyle mücadele için elektrikli araçlar üretiyor.

Borno eyaletinde kurduğu atölyesinde benzinli minibüsleri elektrikli araçlara dönüştüren 31 yaşındaki Gajibo, başkent Abuja'da kurduğu yeni atölyesinde elektrikli araçlar üretiyor.

Araçlar, yolculara daha fazla konfor ve daha düşük taşıma ücreti imkanı sağlarken aynı zamanda çevre açısından da güvenli olarak biliniyor.

Gajibo, temiz enerjiyi teşvik etmek ve kirliliği azaltmak için bir adım daha ileri giderek sıfırdan güneş pili ile çalışan otobüsler üretiyor.

- "Hayalimi gerçekleştirmek için üniversiteyi bıraktım"

Elektrikli araçlar üreten Phoenix Renewable Energy Grup adlı şirketi kuran Gajibo, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri inovasyonu ve teknolojiyi sevdiğini aynı zamanda çevre konusunda da meraklı olduğunu belirtti.

Maiduguri Üniversitesinde 2012'de makine mühendisliği bölümünü kazandığını ancak üçüncü sınıfta okulu terk ettiğini anlatan Gajibo, "Okulda pratiklerden ziyade sadece teori anlatıyorlardı ve ilgimi çekmiyordu. Ben de o yüzden hayalimi gerçekleştirmek için üniversiteyi bıraktım." dedi.

Gajibo, Maiduguri'de 2017'de kurduğu atölyeyle ilk olarak elektrikli üç tekerli motosiklet yapmaya başladığını belirterek bunun, halk ve çevrecilerin tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.

Zamanla motoru bozuk olan benzinli minibüsleri, elektrikli minibüse dönüştürmeye başladığını ifade eden Gajibo, şimdi de sıfırdan elektrikli araçlar ürettiğini ve bunların bazılarını ticarileştirdiğini söyledi.

- Aracın menzili 110 kilometre

Gajibo, ülkede yaşanan elektrik sıkıntısı nedeniyle ürettiği araçların elektrik dışında doğrudan güneş enerjisiyle şarj edilebileceğini belirtti.

Aracın menzilinin tek şarjla 110 kilometre olduğunu kaydeden Gajibo, "Bataryanın dolması yaklaşık 6 saat sürüyor. Değiştirilebilir bataryalar sayesinde aracı kullanmadan önce şarj olmasını beklemeye gerek yok." ifadesini kullandı.

Gajibo, doğa dostu araçların çevreye zarar vermeyecek şekilde duman ve gürültü çıkarmadığını söyledi.

Ürettiği elektrikli araçların Nijerya'da ilk olduğunu ifade eden Gajibo, "Malzeme temini çok zor. Çünkü araçların yedekleri çarşıya gidip malzemeleri alacağınız bir şey değil." diye konuştu.

- "Benim hayalim Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde araçlarımı görmek"

Gajibo, Nijerya'daki yatırımcıların bu projeye gerçekten inanmadıklarını, bu nedenle yatırım yapmaktan kaçındıklarını ifade etti.

Afrika ülkelerinin hep gelişmiş ülkelerden araç satın aldığını kaydeden Gajibo, Afrika'yı en büyük elektrikli araç üreticisi yapmak istediğini söyledi.

Gajibo, "Gelecek planım sadece Nijerya ya da Afrika'da bir otomobil üretmek değil. Benim hayalim Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde araçlarımı görmek." dedi.

Nijerya'da üniversiteyi bırakıp hava kirliğiyle mücadele için elektrikli araç üretti

Nijerya'da üniversiteyi bırakıp hava kirliğiyle mücadele için elektrikli araç üretti

Nijerya'da üniversiteyi bırakıp hava kirliğiyle mücadele için elektrikli araç üretti

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 40 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler