New York’a görkemli bir cami geliyor

New York’a görkemli bir cami geliyor

New York Eyaletinin Syracuse şehrinde 1981 yılında kurulan Orta New York İslam Toplumu yeni bir Cami inşası için harekete geçti.

 Cami tamamlandığında şehrin ilk Baptist Kilisesi’nin tam 2 katı büyüklüğünde olacak.


New York’un Onondaga kasabasında 1 milyon dolara Cami ve toplum merkezi yaptıracak. Cami tamamlandığında genişliği 2 bin 500 metrekare yani 27 bin sq.ft. olacak. Bu rakam hemen yakınlardaki genişliği 14 bin sq.ft. olan Syracuse’un ilk Baptist Kilisesi’nin neredeyse 2 katı.


MÜSLÜMAN SAYISI ARTTI

Orta New York İslam Toplumu Başkanı Mohamed Khater “Önerilen yeni cami şu anda dolup taşan İslam Toplumu ibadet merkezimizin yerine hizmet verebilir. Onondaga İlçesi’nde 2000 yılında 3 bin 109 olan Müslüman nüfusu 2010 yılında 6 bin 566’ya yükseldi. Şehirde Müslüman nüfusu sürekli artış gösteriyor. Aynı zamanda Müslüman ülkelerden çevreye gelen mültecilerin de artması bu projeye ne kadar ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor. Cuma’ya düzenli olarak 400 kişi geliyor. Yeni açılan Cami’nin 200 kişiye hizmet etme potansiyeli olacak” dedi.


İNŞAAT 10 AY SÜRECEK

Cami üç safhadan oluşacak. İlk safhasında dua edenler için geniş bir harim, ikinci safhada cemaatin fazla olması durumu için ekstra alan ve genişletilmiş asma kat, üçüncü safhada ise geniş bir avlu ve şadırvan olacak. Khater “İslam Toplumu kasabanın onayını alabilmek için yoğun çaba sarfediyor. Projeyi hayata geçirmek için bir süredir bağışlar toplanıyor” dedi. Binanın inşaatının 10 ay süreceği tahmin ediliyor. Ezan caminin sadece içinden okunacak.


KASABANIN EN GENİŞ YAPISI OLACAK

Yönetici Thomas Andino “Bu cami tamamlandığında kasabanın en geniş yapısı olacak. 3 safha tamamlandığında 806 kişinin ibadet edebileceği bir kapasiteye sahip olacak. Ayrıca caminin dışında yaklaşık 700 araba kapasiteli park alanı olacak” dedi. Andino’nun en büyük endişesi trafiğin zaten fazla olduğu bölgede trafik yoğunluğunun daha da artacak olması.


DİNLER ARASI KARDEŞLİK

Kilisenin pederi Debbie Kelsey “Müslüman toplumu daha önce Syracuse’taki ilk Baptist Kilisesi’ni sık sık ziyaret ediyordu. Bu çok güzeldi çünkü hepimiz gelip ibadet edip birbirimizden çok şey öğreniyorduk. En son mart ayında Baptistler, Kilise’nin kapılarını İslam Toplum üyelerine açtı. Burada İslam Toplumu bize gelecekle ilgili planlarından bahsettiler.

Konuşmanın hemen ardından İslam Toplum üyeleri Baptistlere kapılarını açtıkları için teşekkür etti” dedi. Kelsey ayrıca İki grubun çok yakında cami ve Kilise arası dostluk yürüyüşü yapacaklarını söyledi.


POSTA212

Bu haber toplam 2197 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler