Müslüman Çocuğa Josef İsmini Koymak

Müslüman Çocuğa Josef İsmini Koymak

Müslüman bir çocuğa "Josef" ismi verilebilir mi? Mehmet Talu hocanın cevabı şöyle:

İngiltere’de yaşayan Müslüman bir Türk ailesi… Namaz kılıyorlar, oldukça dindarlar… Bu aile, dini bir cemaate mensup… Bundan birkaç sene önce bir erkek çocukları oluyor, hangi ismi verelim diye bir yere soruyorlar, istişare neticesinde çocukcağıza Josef (Joseph) ismi veriliyor. Bir Hristiyan ismi. Yadırgayanlara, Josef bizdeki Yusuf’un karşılığıdır, bunda bir sakınca yoktur cevabını veriyorlar.

Müslüman bir çocuğa Josef ismi verilebilir mi?

Bu soruya Mehmet Talu hocanın cevabı şöyle:

Anne-babanın çocuklarına karşı en önemli görevlerinden biri: Çocuğunun sağ kulağına ezan, sol kulağına da ikamet okumaları ve ona güzel bir isim koymalarıdır.

Çocuğun ismini takarken, takılacak ismin güzel olmasına son derece dikkat etmek gerekir. Doğan çocuğa güzel bir isim verilmesi sünnettir. Çünkü Ebu Hureyre (R.A.) den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Çocuğun, babası üzerindeki hakkındandır: Güzel isim takması ve terbiyesini güzel yapması…”[5] buyurmuşlardır. Ebu Derda (R.A.)den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksı¬nız. Öyle ise isimlerinizi güzel kılın.” buyurmuşlardır.[6]

Evet, onlar Josef derler, biz Müslümanlar Yusuf deriz. Onlar Abraham derler, biz İbrahim deriz. Onlar Jesus derler, biz İsa deriz. Onlar Moses derler, biz Musa deriz. İslam tarihinde, Müslüman bir ailenin çocuğuna Josef, Abraham, Jesus, Moses ismini verdiği görülmemiştir.

Musevîliği veya Hristiyanlığı bırakıp Müslümanlığa geçen Batılılar isimlerini değiştirerek Müslüman isimleri alırken; Müslüman bir ailenin çocuğuna Josef ismini vermesi çok yanlıştır. Bu aile, Dinler arası Diyalog ve Hoşgörü mezhebine bağlı imiş; Tevhid inancını, İslam Dinini, Kur’an-ı Kerim’in Hak Kitap olduğunu, Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) efendimizin Resûlullah olduğunu inkar ve tekzip edenlerin de cennetlik olduğuna inanıyormuş. Yangın çatıyı-bacayı sarmış da haberimiz yok. Sen hem Müslüman ol, namaz kıl, oruç tut ve sonra çocuğuna Josef ismini ver. Olacak şey değil, ama oluyor işte.

Şimdi biz bu aileye, bu çocuklarının ismini değiştirmelerini önemle tavsiye ederiz. Çünkü bilerek değil, bilmeyerek takılan kötü isimleri değiştirmek gerekir. Hz. Aişe (R.Anhâ) validemiz: Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, çirkin isimleri değiştirirdi, buyurmuştur.[7] Meselâ: Abdullah b. Ömer (R.A.)den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz: İsmi “Asiye = isyankâr, itaatsiz kadın” olan bir kadının ismini değiştirmiş ve:

“Sen, Cemile = güzel kadınsın.”[8] buyurmuştur. Abdullah b. Ömer (R.A.)den rivayete göre: Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

“Kim bir millete benzemeye çalışırsa, o da onlardandır.”[9] buyuran Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz, Müslümanların her şeyleriyle kendi değer¬lerine bağlı kalmalarının gerekli olduğunu vurgulamıştır. Durum böyle iken, bazı Müslüman ailelerin çocuklarına, yabancı kültürlerden ve yabancı filmlerden etkilenerek yabancı isimler koymaları dinimizle hiç bağdaşmamaktadır.

ihvanlar.net

Bu haber toplam 2415 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler