Mısır'daki El-Dabaa NGS'nin ilk ünitesine ait kor tutucu inşaat sahasına ulaştı

Mısır'daki El-Dabaa NGS'nin ilk ünitesine ait kor tutucu inşaat sahasına ulaştı

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Mühendislik Birimi ASE AŞ'nin tasarımını ve yapımını üstlendiği Mısır'ın ilk nükleer...

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Mühendislik Birimi ASE AŞ'nin tasarımını ve yapımını üstlendiği Mısır'ın ilk nükleer güç santrali (NGS) El-Dabaa NGS'nin 1'inci güç ünitesinde kullanılacak kor tutucunun inşaat sahasına ulaştığı bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, kor tutucu, NGS'nin ilk ağır ve büyük boyutlu ekipmanı olma özelliği taşıyor ve pasif güvenlik sistemlerinin ana unsurlarından birini oluşturuyor.

Söz konusu kor tutucu, acil bir durumda erimiş çekirdeğin parçalarını güvenli bir şekilde tutarak reaktör binası muhafazasının dışına çıkmasını önlüyor. Mersin'de inşa edilen Akkuyu NGS'nin ilk üç ünitesinde de kurulumu tamamlanan ekipman, 3+ nesil VVER-1200 tasarımlarına sahip son teknoloji nükleer güç ünitelerinin bir parçası olarak öne çıkıyor.

Üretimi tamamlanan El -Dabaa NGS'ye ait kor tutucu bir gemiye yüklenerek Rusya'daki St. Petersburg Limanı'ndan Mısır'a gönderildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mısır Nükleer Enerji Santralleri Kurumu İşletme ve Bakımdan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mühendis Mohamed Ramadan Badawy, "1'inci Ünite’nin kor tutucusu, sahada inşa edilen kıyı tesisine ulaşan ilk sevkiyattır ve El-Dabaa NGS Projesi tarihinde bir dönüm noktasına işaret etmektedir." ifadesini kullandı.

- El Dabaa NGS'nin özellikleri

Mısır'ın ilk nükleer güç santrali El Dabaa NGS, Akdeniz kıyısında Kahire'nin 300 kilometre kuzeybatısındaki El Dabaa kentinde inşa ediliyor.

Santral, her biri 1200 megavat güce sahip VVER-1200 tipi (basınçlı su reaktörü) 3+ nesil 4 üniteye sahip olacak. Halihazırda başarıyla işletilen en yeni nesil teknoloji olma özelliği taşıyan bu tip reaktörler, Rusya'da Novovoronej ve Leningrad NGS'de bulunuyor. Rusya dışında, Belarus NGS'deki VVER-1200 tipi reaktörlü bir güç ünitesi Kasım 2020'de şebekeye bağlandı.

El Dabaa NGS, 11 Aralık 2017'de yürürlüğe giren sözleşmelere göre inşa ediliyor. Sözleşmenin getirdiği yükümlülüklere uygun olarak, Rus tarafı sadece santrali inşa etmekle kalmayacak, aynı zamanda tüm yaşam döngüsü boyunca nükleer yakıt tedarik edecek.

NGS ve Mısırlı ortaklara, operasyonunun ilk 10 yılında personelin eğitimi ve operasyon ve hizmet desteği konusunda da yardım sağlayacak ayrı bir anlaşmayla Rus tarafı özel bir depo inşa edecek ve kullanılmış nükleer yakıtın depolanması için konteynerler tedarik edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 36 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler