Mısır'da safkan Arap atlarının eğitildiği merkez: "Dimu Köyü"

Mısır'da safkan Arap atlarının eğitildiği merkez: "Dimu Köyü"

Feyyum kentine bağlı Dimu Köyü ülkede safkan Arap atlarının yetiştirilip eğitildiği önemli merkezlerden biri - Arap atları güzellik, yarış ve gösteri amaçlı olmak üzere üç kategoriye ayrılıyor ve bu alanlarda özel eğitimlerden geçiriliyor - Arap atlarının

KAHİRE (AA) – AYDOĞAN KALABALIK - Mısır'ın Feyyum kentine bağlı Dimu Köyü, ülkede safkan Arap atlarının yetiştirilip eğitildiği önemli merkezlerden biri olarak biliniyor.

"Atların güzellik kraliçesi" olarak da isimlendirilen safkan Arap atlarının en yaygın olarak yetiştirildiği yerlerden biri olan başkent Kahire'nin 130 kilometre güneyindeki Dimu Köyünde, ailelerin neredeyse tamamının içlerinde atların bakıldığı haralar ve eğitim alanlarının yer aldığı küçük at çiftlikleri bulunuyor.

At eğitmenliği ile meşhur köylüler geçimlerini tümüyle bu işten kazanıyor. Bu nedenle Dimu Köyü, halk arasında "Bin at eğitimcisinin köyü" olarak da adlandırılıyor.

Arap atları zorluklara karşı olan tahammül gücü, ince ve yumuşak yeleleri, büyük, geniş ve parlak gözlerinin yanı sıra küçük kulaklarıyla da diğer atlardan ayrılıyor.

Köyde atlar yerli, yarış, gösteri ve güzellik amaçlı olmak üzere dört kategoride büyütülüp yetiştiriliyor ve bu şekilde sınıflara ayrılarak eğitiliyor.

AA muhabirine konuşan köydeki at eğitmenlerinden Muhammed Kamil, at yetiştiriciliği ve eğitmenliğinin Allah tarafından kendilerine verilen bir lütuf olduğunu düşünüyor.

Hazreti Muhammed'in "Atlar kıyamet gününe kadar hayırla beslenir" şeklindeki hadisini hatırlatan Kamil, at eğitmenliğini bu köyde öğrendiğini ve burada başladığını ancak şu anda bu işi Kuveyt'te sürdürdüğünü anlattı.

İşini çok sevdiğini ve yıllık izinlerinde köyüne geldiğinde dahi at eğitmenliğini sürdürdüğünü söyleyen Kamil, bu işi henüz ilkokul beşinci sınıf öğrencisiyken babası ile dedesinden öğrendiğini ifade etti.

- Arap atlarına DNA kontrolü

Safkan Arap atlarının DNA testine tabi tutulduğunu aktaran Kamil, Arap atlarının boyunlarının aşağı kısmında "mühür" olarak ifade edilen bir işaret bulunduğuna dikkati çekti.

Kamil ayrıca iyi bir Arap atının iri kaslı, düz sırtlı, güzel başlı, büyük geniş ve parlak gözlü ve küçük kulaklı olduğunu belirterek, en göz alıcısının sarı en pahalısının ise siyah renkli olduğunu dile getirdi.

- Güzellik yarışmalarına katılacak atlar için özel hazırlık

Güzellik yarışmaları için ayrılan atlara önce yürüyüş teknikleri öğretiliyor. Yürürken ayaklarından birinin diğerinin önüne geçmemesi, durduğu zaman ön ayaklarının "11" gibi birbirine paralel, arka ayaklarının ise ters "V" gibi durması gerekiyor.

Ayakların ardından atlar için bir de boyun eğitimi veriliyor. Atın boynunu yukarıda tutması ve haliyle başının diğer atlara göre daha yüksekte olması gerekiyor. Güzellik yarışması esnasında eğitimcisinin komutlarına göre başını sağa-sola ve öne-arkaya hareket ettirmesi için bu atlar küçük yaşlardan itibaren eğitiliyor.

Arap atlarının baş hareketleri türkülere bile konu olmuş. "Arap atı gibi sallar başını, Ne söyledim yıktın hilal kaşını, Hey hey sevdalım hey" dizelerinde âşık, sevdasının baş hareketlerini Arap atına benzetmiştir.

- Gösteri ve düğünlerde dans eden atlar

Yüz ile vücut arasında aranan uyumu sağlayamamaları nedeniyle güzellik yarışmasına girmeleri uygun görülmeyen safkan Arap atları ise gösteri ve düğünler için yine özel olarak eğitiliyor.

Mısır'ın neredeyse bütün şehir ve köylerinde düzenlenen düğün ve önemli merasimlerde dans ettirilen atlara rastlamak mümkün. Ayrıca Kahire'nin batısında yer alan bazı restoranların bitişiğinde küçük at çiftlikleri yer alıyor. Buralarda özellikle de hafta sonları davul ve zurna eşliğinde dans eden atlar, ziyaretçilere alışılmışın dışında bir gün yaşatıyor.

- Safkan Arap yarış atları

Uzun boylu atlar ise yarışlar için seçiliyor ve özel bir eğitimden geçiriliyor. Eğitimlerine daha iki aylık iken başlanılan bu atlar genelde arpa ve mısır ile besleniyor. Verilen komutları yerine getirdiklerinde ve önemli başarılar elde ettiklerinde ise şeker ve havuç ile mükafatlandırılıyor.

Diğer atlardan yükseklik, yüz, boyun, vücut ve kas yapısı gibi farklı özellikleri ile hemen ayrılan safkan Arap atlarının fiyatları 200 bin (yaklaşık 11 bin dolar) ile 10 milyon cüneyh (yaklaşık 560 bin dolar) arasında değişiyor.

1978 yılından bu yana at eğitmenliği yapılan ve ünü ülke sınırlarını aşan Dimu Köyünde yarısı safkan diğer yarısı yerel Arap atlarından oluşan 6 büyük at çiftliği bulunuyor. Köyün bağlı olduğu Feyyum kentinde ise bunların dışında 7 at çiftliği daha yer alıyor.

Feyyum'daki diğer at çiftliklerinde de atlar Dimu Köyünden gelen kişiler tarafından eğitiliyor. Şöhreti ülke sınırını aşan Dimu köylüleri sadece Mısır'da değil Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn gibi Arap ülkelerinin yanı sıra Hollanda ve Polonya'da da at eğitmenliği yapıyor.

Mısır'da safkan Arap atlarının eğitildiği merkez: "Dimu Köyü"

Mısır'da safkan Arap atlarının eğitildiği merkez: "Dimu Köyü"

Mısır'da safkan Arap atlarının eğitildiği merkez: "Dimu Köyü"

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 142 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler