"Mimarlık ve Yaşam" söyleşisinde İstanbul'daki arkeolojik çalışmalar konuşuldu

"Mimarlık ve Yaşam" söyleşisinde İstanbul'daki arkeolojik çalışmalar konuşuldu

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal:- "İstanbul'daki sit alanlarında kazılar bizim denetimimizde yapılıyor ve bu kazılar sonucunda son 5 yıldır kalıntı ve buluntuya rastlama sayımız oldukça arttı"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, Zeytinburnu Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Mimarlık ve Yaşam" başlıklı etkinliğe konuk oldu.

Zeytinburnu Kültür Sanat'ta katılımcılarla buluşan, Olcay Aydemir'in yönettiği söyleşide, Zeytinburnu ve sur dışı özelinde İstanbul'da yapılan arkeolojik çalışmalara ve bulunan eserler ele alındı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin önemli misyonlarından birinin de Osman Hamdi Bey'den itibaren başlayan kazı çalışmaları olduğunu belirten Asal, "İstanbul'da tarihi yarımada ve sit alanlarında yılda yaklaşık 300 civarında kazılar gerçekleştiriyoruz. Bunlardan çoğunluğu binaların temel hafriyatları veya küçük çaplı kanal kazıları. İstanbul'daki sit alanlarında kazılar bizim denetimimizde yapılıyor ve bu kazılar sonucunda son 5 yıldır kalıntı ve buluntuya rastlama sayımız oldukça arttı." dedi.

- "Bölge bir şekilde arkeolojik bakirliğini koruyor"

Zeytinburnu ilçesinin Bakırköy ile Fatih arasında bir köprü gibi olduğuna işaret eden Asal, "Bölge bir şekilde arkeolojik bakirliğini koruyor. Bence bunun sebebi daha çok burada araştırma yapılmamasıyla alakalı. Yani sur dışında kalması doğal olarak sur içine göre belli bir dezavantaj sağlıyor. Burada kalıntı ve buluntu olma ihtimali, sur içine göre tabii ki daha az. Tabii tarihi yarımadanın hemen yanında bu kadar az kalıntı ve buluntuya rastlanılmış olması da aslında normal bir şey değil." değerlendirmesini yaptı.

Asal, buluntu sayısının az olmasının, bölgenin koruma alanı olarak uzun yıllar şehir dışında bırakılması ve temel hafriyatlarının müze denetiminde yapılmamasının gibi nedenlerinin olabileceğini aktardı.

- "Kazlıçeşme'de güzel bir çalışma yapıldı"

Özellikle Bizans döneminde daha çok bir askeri alan olarak kullanıldığını, araştırmaların sonucunda Zeytinburnu'nda daha fazla buluntu ve kalıntı ortaya çıkabileceğini dile getiren Asal, Kazlıçeşme'deki kazılara ve bulunan mozaiklere ilişkin de bilgiler paylaştı.

Bugün "Zeytinburnu Sanat" olarak bilinen binanın güçlendirme projesi esnasında tarihi eser olması nedeniyle bölge koruma kurulunun sürece dahil olduğuna değinen Asal, "Bu güçlendirme sırasında bir mozaiğe denk geliniyor ve çalışma durduruluyor. Bu çok kıymetli bir şey. Eğer durmasaydı biz bugün bunları göremeyecektik. Durulup haber verilince müzenin denetimi altına giriyor ve kazı çalışmaları başlıyor." ifadesini kullandı.

Çıkarılan mozaiklere ilişkin görseller eşliğinde gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi veren Asal, "Çok güzel bir taban mozaiği ve tamamen geometrik motifler söz konusu. Zeytinburnu Belediyesi'nin çok iyi bir yaklaşımıyla o kadar güzel bir çalışma yapıldı ki hem kurulun da süreci iyi götürmesi, bizim müzenin ve restorasyon laboratuvarının ortak çalışmasıyla mozaikler olabilecek en iyi şekilde temizlendi ve yerinde korundu." değerlendirmesinde bulundu.

Asal, konuşmasında ayrıca Cağaloğlu, Kocamustafapaşa, Sultanahmet, Cankurtaran ve İstanbul'un çeşitli yerlerinde farklı zamanlarda yapılan çalışmalardan görseller eşliğinde yapılan çalışmalardan örnekler de verdi.

"Mimarlık ve Yaşam" söyleşisinde İstanbul'daki arkeolojik çalışmalar konuşuldu

"Mimarlık ve Yaşam" söyleşisinde İstanbul'daki arkeolojik çalışmalar konuşuldu

"Mimarlık ve Yaşam" söyleşisinde İstanbul'daki arkeolojik çalışmalar konuşuldu

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 40 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler