Lübnan'da Suriyeli sığınmacıların geleceği tartışmaları

Lübnan'da Suriyeli sığınmacıların geleceği tartışmaları

Lübnan Sosyal İşler Bakanı Piyer Bo Asi, Esed rejimi tarafından çıkarılan ve Suriyelilerin ülkelerinde bıraktıkları gayrimenkullere el konulmasını öngören yasanın sığınmacıların ülkelerine geri dönüşünü engelleyeceğini belirtti

BEYRUT (AA) - Suriye'deki Beşşar Esed rejimi tarafından çıkarılan ve Suriyelilerin ülkelerinde bıraktıkları gayrimenkullere el konulmasını öngören 10 sayılı gayrimenkul yasası, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Lübnan'da tartışmalara neden oldu.

Lübnan Sosyal İşler Bakanı Piyer Bo Asi, başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli sığınmacıların ülkelerindeki gayrimenkullerine el konulmasını öngören yasanın Lübnan için büyük tehlike arz ettiğini söyledi.

Esed rejiminin nisan ayında yaptığı açıklamayla iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilere geride bıraktıkları gayrimenkullerini ispatlamak için 30 gün süre tanıdığını aksi takdirde söz konusu mülklere Suriye rejimi tarafından el konulacağını hatırlatan Bo Asi, "Bizler, çok kritik bir dönemden geçerken bu yasayla birlikte Lübnan'a yönelik yeni bir tehlike söz konusu." dedi.

- "Kanunun geçersiz sayılması için BM nezdinde girişimlerde bulunulması gerekiyor"

Suriye yönetiminin çıkardığı 10 sayılı kanunun sığınmacıların ülkelerine geri dönüşünü engelleyeceğini belirten Bo Asi, "Söz konusu kanunun geçersiz sayılması için Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde girişimlerde bulunulması gerekiyor." dedi.

Suriyeli sığınmacıların Lübnan'da kalıcı olmasına yol açacak bu yeni duruma ilişkin çözüm bulunması noktasında Lübnan Dışişleri Bakanlığını "acil harekete geçmeye" çağıran Bo Asi, Lübnan'da ikamet eden Suriyeli sığınmacıları da ülkelerine dönmeye davet etti.

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini engellemeyi hedeflediği şeklinde yorumlanan 10 sayılı gayrimenkul yasası, yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli sığınmacının yaşadığı Lübnan'da tartışılmaya devam ediyor.

BM'nin 2016 yılı verilerine göre Lübnan'da yaklaşık 1,2 milyon Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Lübnan makamları ise bu sayının 1,5 milyon civarında olduğunu belirtiyor.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 112 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler