Lübnan'da ekonomik krize rağmen "hayır çadırı" geleneği sürüyor

Lübnan'da ekonomik krize rağmen "hayır çadırı" geleneği sürüyor

Cedars Derneği Genel Sekreteri Muhammed Tabare:- "Mutfakta günlük 400 kişiye yemek hazırlanıyor. İftarda genelde Lübnan'ın geleneksel yemekleri tercih ediliyor"

BEYRUT (AA) - NAİM BİRCAVİ - Lübnan'da Kovid-19 salgını nedeniyle 3 yıl ara verilen ramazan çadırı geleneği ülkedeki derin ekonomik krize rağmen bu yıl yeniden başladı.

Lübnan, 2019'dan beri etkisi her geçen gün artan ve tüm kesimlere yayılan büyük bir ekonomik krizle boğuşuyor.

Nüfusun yüzde 80'inin yoksulluk sınırında olduğu ülkede halk özellikle yerel para birimi liranın rekor seviyelere ulaşan değer kaybı nedeniyle bugünlerde zor bir süreçten geçiyor.

Gıda maddelerinin fiyatının çok yükseldiği ülkede yerel verilere göre, Lübnan'ın geleneksel yemeği olan sebzelerden yapılan bir tabak fettuşun fiyatı, 2022'de 50 bin Lübnan lirasıyken (0,5 dolar), bu yıl 174 bin lirayı (yaklaşık 2 dolar) buluyor.

Halkın zor durumda olduğu ülkede ekonomik gücü yeten hayırseverlerin bağışlarıyla zor şartlar altındakilere destek olunuyor.

- Günlük 400 kişiye yemek hazırlanıyor

Başkent Beyrut'ta ihtiyaç sahibi aileler için kurulan "hayır çadırı"nda iftar vakti sıcak yemek dağıtma geleneği de sürüyor.

Cedars Derneğinin organizasyonuyla gönüllüler, çadırın yakınındaki mutfakta hazırladıkları yemekleri iftar saatine yetiştirerek sıcak bir şekilde servis ediyor.

Derneğin Genel Sekreteri Muhammed Tabare, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mutfakta günlük 400 kişiye yemek hazırlanıyor. İftarda genelde Lübnan'ın geleneksel yemekleri tercih ediliyor." dedi.

Maliyetin genel olarak hayırseverlerin yaptığı bağışlarla karşılandığını söyleyen Tabare, bunun yanı sıra bazı kişilerin de ekmek, sebze, zeytinyağı gibi gıda maddeleri bağışında bulunduğunu belirtti.

Organizasyonda görev alan gönüllülerden Büşra Mekuk, "Malesef Kovid-19 salgını nedeniyle hayır çadırı geleneğini 3 yıl durdurmak zorunda kaldık. Ancak o süreçte de iftarlık yemekleri ihtiyaç sahiplerinin evlerine dağıtıyorduk. Bu yıl tekrar çadırın kurulmasından ötürü mutluyuz." dedi.

Mekuk, hayır çadırlarının zor hayat şartları altında toplumsal dayanışmayı yeniden canlandırdığını belirtti.

Çadırın yanı sıra oyun ve aktivite alanı hazırlanarak çocukların da gönüllü gözetmenler eşliğinde ramazan ayında güzel vakit geçirmesinin sağlandığını aktaran Mekuk, "Amaç, yardım istemek zorunda bırakmadan insanlara yardım elini uzatmak. Burada evimize geliyorlarmış gibi tanrı misafirlerini ağırlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Lübnan'da ekonomik krize rağmen "hayır çadırı" geleneği sürüyor

Lübnan'da ekonomik krize rağmen "hayır çadırı" geleneği sürüyor

Lübnan'da ekonomik krize rağmen "hayır çadırı" geleneği sürüyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 31 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler