Kuzey Makedonya’da "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" paneli düzenlendi

Kuzey Makedonya’da "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" paneli düzenlendi

ÜSKÜP (AA) - Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" konulu panel düzenlendi.Balkan Çalışmaları Vakfının (BSF)...

ÜSKÜP (AA) - Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" konulu panel düzenlendi.

Balkan Çalışmaları Vakfının (BSF) Siyaset, Toplum ve Ekonomi Araştırmaları Merkezince düzenlenen panelde, TRT Üsküp Temsilcisi Ömer Rahmi Serim ve Uluslararası Balkan Üniversitesi (IBU) Rektör Yardımcısı Serdar Serdaroğlu birer sunum yaptı.

BSF Başkanı Sevba Abdula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu dönem güncel olaylar, hem Kuzey Makedonya’nın hem de Balkanlar’ın geleceğini ilgilendiren temel alanlarda çalışmalar yapacaklarını aktardı.

Temel amaçlarının, siyaset, dış politika, ekonomi ve güncel konularda bilimsel araştırma yapmak olduğunu, bu çerçevede ilk çalışacakları ülke olarak Türkiye’yi seçtiklerini söyleyen Abdula, "Farklı ülkelerin burada diplomasi faaliyeti yürüttüğünü biliyoruz. Bunları hangi yöntemlerle, hangi araçlarla yaptıklarını irdeleyen bir çalışmamız olacak." diye konuştu.

Serim de, Türkiye’nin Balkanlar’daki kamu diplomasisinin en önemli sacayaklarından birisinin de Türkiye’nin yürütmüş olduğu medya faaliyetleri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin köklü kamu kuruluşlarından birisi olan TRT’nin de Türkiye’nin kamu diplomasisine büyük katkı sunduğuna işaret eden Serim, "Gerek televizyon kanallarımız gerekse de son dönemde atağa geçirdiğimiz dijital platformlarımızdaki haber kanallarımız vasıtasıyla Türkiye’nin bu yumuşak güç stratejisine hizmet etmeye çalışıyoruz." dedi.

Balkanlar’ın, Türkiye’nin kamu diplomasisini artırdığını belirten Serim, bölgedeki halklar ile Türkiye arasında hem kardeş halklar hem de soydaşlar olması vesilesiyle güçlü bir bağ olduğunu aktardı.

Serim, son dönemlerde açmış oldukları dijital platform TRT Balkan ile özellikle Balkan coğrafyasında yerel dillerde yayın yapmak suretiyle Türkiye’nin kamu diplomasisine büyük hizmet verdiğine dikkati çekti.

Serdaroğlu ise, eğitim ayağının Türkiye’nin özellikle Balkanlar’daki kamu diplomasisinin en önemli ayaklarından birisi olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin yıllardır yurt dışından öğrenci alan, yurt dışındaki öğrencileri Türkiye’de okutan ve daha sonra bu eğitimi devam ettiren bir misyona sahip olduğuna dikkati çeken Serdaroğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'nin Balkanlar sathındaki etkisi aslında eğitim ve kültür ayağı üzerinden daha da kuvvetlendirilerek ilerliyor." dedi.

Türkiye’nin, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) aracılığıyla yaklaşık son 10 yıllık dilimde bölgedeki soydaş ve akraba toplulukların Türkiye’de eğitim alması noktasında çalışmalarına değinen Serdaroğlu, Türkiye’nin bir Balkan ülkesi olarak buna çok önem verdiğini sözlerine ekledi.

Kuzey Makedonya’da "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" paneli düzenlendi

Kuzey Makedonya’da "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" paneli düzenlendi

Kuzey Makedonya’da "Balkanlar'da Türk Kamu Diplomasisi" paneli düzenlendi

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 53 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler