Kongre Cumhuriyetçi Parti’nin Denetimine Geçti

Kongre Cumhuriyetçi Parti’nin Denetimine Geçti

Cumhuriyetçi Partili üyeler, dün Amerika’da yapılan Kongre ara seçimlerinde Senato’da da çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaştı. Bu şekilde Kongre’nin iki kanadı da muhalefet partisinin kontroluna geçti

 

2013_State_of_the_Union_AddressCumhuriyetçi Partili üyeler, dün Amerika’da yapılan Kongre ara seçimlerinde Senato’da da çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaştı. Bu şekilde Kongre’nin iki kanadı da muhalefet partisinin kontroluna geçti

İktidardaki Demokrat Parti, düne kadar Senato’da 55 sandalyeye hakimdi. Ancak Cumhuriyetçi adaylar, dünkü seçimlerde kilit altı eyalet olan Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, Kuzey Carolina, Güney Dakota ve Batı Virginia’da Senato sandalyelerini kazandı ve çoğunluğa sahip oldu.

Sandıkların tamamının kapanmasına kısa bir süre kala, Senato’daki Cumhuriyetçi grubun lideri Mitch McConnell, kendi eyaleti Kentucky’yi kazanmıştı. Senato’daki altıncı döneminde, bir altı yıl daha hizmet verecek olan McConnell, bundan sonra “Senato Çoğunluk Lideri” olarak anılacak.

Bu ara seçimlerde Senato’nun 100 üyesinden 36’sı seçimlere gitti. Önemli kayıp yaşayan Demokrat Parti 2007’den bu yana Senato’da çoğunluktaydı.

Ayrıca 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde zaten çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi Parti, son seçimle sandalye sayısını mevcut 233’ün üzerine çıkarıyor.

Dün ayrıca 50 eyaletin 36’sında valilik seçimleri de yapıldı.

Seçim sonuçları, Başkan Obama’nın son iki yılında Kongre’nin kimin hakimiyetinde olacağını göstermesi açısından oldukça önemli.

Obama’ya kamuoyu desteği son aylarda yüzde 40’lara kadar geriledi. Obama’nın iki yıl önce ikinci kez kazandığı seçimlerde kendisine destek veren eyaletlerin önemli bir kısmı Cumhuriyetçiler’e kaydı. Bu seçimlerde Obama’nın adı oy pusulalarında geçmese de, Cumhuriyetçi Parti, seçim stratejisini Obama’nın giderek azalan popülaritesine yatırdı.

Obama’nın azalan kamuoyu desteği, bazı Demokrat Partili politikacıların seçim kampanyasına Başkan’ı çağırmayı reddetmesine yol açtı. Bazı Demokrat Partililer seçim kampanyasında, sağlık reformu ve enerji gibi konularda Obama’yla uyuşmadıklarını dahi savundu.

Cumhuriyetçiler’in Kongre’nin iki kanadını ele geçirmesi, Obama yönetimiyle yeni anlaşmazlıkların kapısını aralayabilir. Örneğin bazı Cumhuriyetçiler, Obama’nın en büyük başarılarından biri olan Sağlık Reformu’nu iptal edebileceklerine bile işaret ediyor. Sağlık Reformu, hatalı start almış olsa da milyonlarca sigortasız Amerikalı’ya sağlık sigortası vermişti. Cumhuriyetçi Partililer, Sağlık Reformu’nu federal hükümetin “gereksiz müdahalesi” olarak görüyor.

Cumhuriyetçiler Başkan Obama’nın Ebola’yla mücadele politikasını, Kanada’dan gelen doğal gaz boru hattına izin vermesini ve özel sektöre yönelik kısıtlama politikalarını da hedef aldı. Ayrıca Obama, Ukrayna’ya müdahale eden Rusya’ya yönelik tavrı ve IŞİD’e karşı düzenlenen Amerikan hava saldırılarına izin vermesinden dolayı muhalefetin eleştirilerine hedef oldu.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin son dönemde en çok çekiştiği konular arasında devlet harcamaları ve vergilendirme politikasıyla, göçmenlik reformu da bulunuyor. Nitekim, harcamalar konusunda yaşanan anlaşmazlık, geçen yıl bütçesi kesilen federal hükümetin üç hafta boyunca faaliyet gösterememesine yol açmıştı.

Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin idaresindeki Temsilciler Meclisi’nin kapsamlı göçmenlik reformunu onaylamayı reddetmesi üzerine yürütme yetkisini kullanma uyarısında bulunuyor. Ancak Cumhuriyetçi muhalefet, Obama’nın bu konuda tek yanlı adım atmasına engel olacak girişimde bulunacaklarını bildirdi. Obama yönetiminin büyük destek verdiği Göçmenlik Reformu, Amerika’ya yıllar önce giriş yapmış milyonlarca kaçak yabancıya hukuki statü kazandırarak, uzun vadede ikamet ve çalışma izni sağlıyor.

Bu haber toplam 1505 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler