Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u kabul etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u kabul etti

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ülkeye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel...

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, ülkeye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri İmangali Tasmagambetov'u kabul etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Caparov ve Tasmagambetov, görüşmede bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanması ile örgüt içindeki öncelikli etkileşim alanları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

KGAÖ Genel Sekreteri'ni yeni görevi dolayısıyla tebrik eden Caparov, Tasmagambetov'un bölgesel ve uluslararası güvenliğin güçlendirilmesi adına örgütün amaç ve hedefleri konusunda mesleki deneyimlerinden yararlanacağından emin olduğunu söyledi.

Caparov, Kırgızistan'ın bölgedeki güvenliğin garantörü gördüğü KGAÖ çerçevesindeki işbirliğine büyük önem verdiğinin altını çizerek, bu yıl KGAÖ Barış Gücü'nün askeri, enformasyon ve insani nitelikteki önlemleri koordine etmek amacıyla "Yıkılmaz Kardeşlik-2023" tatbikatına ev sahipliği yapmayı planladığını anlattı.

- Terör örgütlerinin eylem gerçekleştirme riski

Caparov, sıcak noktalarda savaş ve sabotaj deneyimi kazanmış uluslararası teröristlerin eleman kazanma ve terör eylemleri gerçekleştirme riskine dikkati çekti.

Bu gibi durumlara zamanında müdahale ve yıkıcı oluşumların önlenmesiyle ilgili çalışmaların güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Caparov, "Kırgızistan, ülkenin güvenlik ve istikrarını sağlamaya yönelik gerekli önlemleri alıyor." dedi.

Kırgızistan'ın, KGAÖ'nün rolünün ve yetkisinin artırılmasına büyük önem verdiğini vurgulayan Caparov, "Örgüt, üye devletlerin ulusal güvenliğini sağlamak için büyük fırsatlara sahip. Ortak çabalarla tehditlere anında yanıt verebilecek örgütün potansiyelini güçlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Caparov, KGAÖ'nün, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ), Birleşmiş Milletler (BM), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve diğer uluslararası kuruluşlar arasında ortaklıklar geliştirmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

- Kırgızistan, örgütün ortak güvenliği sağlama faaliyetlerini destekliyor

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Ceenbek Kulubayev, yeni görevine başlayan KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u tebrik etti.

Kulubayev, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin, KGAÖ üyesi devletlerin dış tehditlere ve meydan okumalara karşı ortak güvenliğini sağlama faaliyetlerini desteklediğini belirtti.

Örgütü, ulusal dış politikanın ana yönlerinden biri gördüklerini ifade eden Kulubayev, KGAÖ'nün özellikle sorumluluk alanındaki krizleri önlemesi gerektiğini kaydetti.

Kulubayev, KGAÖ üye devletleri arasındaki ikili anlaşmazlıkların çözümünde güç kullanılmaması için yasal ve siyasi olarak bağlayıcı mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Tasmagambetov da kendilerine verdikleri destek için Kırgızistan yönetimine teşekkür etti, KGAÖ Konseyi kararlarının ve örgütün çalışma planının yanı sıra öncelikleri konusunda bilgi verdi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u kabul etti

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, KGAÖ Genel Sekreteri Tasmagambetov'u kabul etti

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 30 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler