'Kimseden Tek Başına Çözmesini Beklemiyoruz'

'Kimseden Tek Başına Çözmesini Beklemiyoruz'

WASHINGTON— Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Kobani krizi ya da IŞİD tehdidini tek başına bir ülkenin çözmesini beklemediklerini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Kobani krizi ya da IŞİD tehdidini tek başına bir ülkenin çözmesini beklemediklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın olağan brifinginde konuşan Psaki, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir” sözlerini değerlendirdi. Çavuşoğlu bu açıklamasını, Ankara’da ağırladığı NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le birlikte yaptığı görüşmede dile getirmişti.

Psaki, “Kimseden Kobani’deki krizi tek başına çözmesini ya da bu büyük tehditle tek başına mücadele etmesini beklemiyoruz. Bundan dolayı birlikte çalışıyoruz” diye konuştu. Coğrafi yakınlığından ve IŞİD tehdidine doğrudan maruz kalmasından dolayı Türkiye’nin değişik roller oynayabğileceğinin altını çizen Psaki, “Türkler'in  niyetleri nedir, kapasiteleri nedir, ne yapmak istiyorlar, onlarla bu konuları görüşmek istiyoruz” dedi.  Amerikalı sözcü, Türkiye’nin koalisyona daha yapıcı rol oynama istekliliği konusunda geçmişte açıklamaları olduğunu hatırlattı.

Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele için kurulan uluslararası koalisyonu koordine etmekle görevlendirdiği özel temsilci George Allen ve Büyükelçi McGurk’ün yanı sıra Amerika’nın Suriye özel temsilcisi Daniel Rubinstein’ın Ankara’da temaslarda bulunduğunu hatırlattı.  Psaki, Başbakan Ahmet Davutoğlu’yla bir araya gelen Amerikan heyetinin, Kobani’deki insani krizle birlikte IŞİD’i yenilgiye uğratma stratejisine Türkiye’nin katkı olasılıklarının değerlendirildiğini belirtti. Geçen haftaki gelişmelerin IŞİD’i askeri bağlamda durdurmak için acil ve süratli adımlar atılması gerektiğini söyleyen Psaki, Allen ve McGurk’un bu konuyu Türk yetkililere ileteceğini kaydetti. Amerikan heyeti ayrıca Türkiye’de Suriye muhalefetinin temsilcileriyle de görüşüyor.

‘Türkiye’den askeri beklentiler de görüşmelerin parçası’

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “Türkiye’den ne bekliyorsunuz?” sorusuna yönelik, Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisi çerçevesinde ortaya koyduğu beş aşamalık plana dikkati çekti. Psaki, Türkiye’den daha kapsamlı askeri rol oynamasını, terör finansmanının önüne geçmesini, yabancı savaşçıların terör örgütlerine katılmasını önlemesini, insani yardımlara devam etmesini, IŞİD’in aşırı görüşlerini meşrulaştırma çabalarını önlemesini beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin “birçok konuda katkı sağlayabileceğini” belirten Psaki, bu konuları henüz kamuoyu önünde açmaya hazır olmadıklarının altını çizdi. Amerikalı sözcü, Türkiye’nin mücadeleye “askeri katkılarının” görüşmelerin bir parçası olacağını söyledi.

Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler