Kedinize İyi Davranın

Kedinize İyi Davranın

Kediler 21’nci yüzyılın modern yaşamını benimsemedi, sahipleri ise onlardan köpekler gibi daha sadık ve disiplinli bir davranış sergilemelerini bekliyor. Ama bu imkansız

 Kediniz Varsa Kesinlikle Okumalısınız

black_and_white_cats_1_by_nomonaxnaruto


Kediler 21’nci yüzyılın modern yaşamını benimsemedi, sahipleri ise onlardan köpekler gibi daha sadık ve disiplinli bir davranış sergilemelerini bekliyor. Ama bu imkansız. Çünkü onlar kıymeti kendinden menkul kedi kişileri…

Kediler bunalımda! Bunun nedeni ise sahiplerinin onlara köpekler gibi eğitim vermesi. Bu iddiayı İngiliz hayvan davranışları araştırmacısı Dr John Bradshaw şu sözlerle savunuyor, “Kedilerin sevgi ile eğitilmesi gerekir, köpek eğitimlerideki katı kurallar onlara vız gelir. Kediler özgün karakterlidir ve asla köpekler gibi davranamaz.” Peki kedilere nasıl davranmak gerekir? Dr. Bradshaw yanıtlıyor, “Kediler için bir manifesto yazamazsınız, onlar sizin koyduğunuz kurallardan bunalıma girer. Kedi sahipleri bunu anlamalı ve bir kediyi asla köpekler gibi eğitmemeli. Yoksa kedinin aşırı stesten ruh sağlığı bozulur.”

Bradshaw bu durumdan yola çıkarak kedi sahiplerine asla yapmamaları gereken şeyleri anlatıyor… İşte evinde bir ya da birden fazla -ki o zaman durum daha ciddi- kedi besleyenler için mucize öneriler ve kedilerin halet-i ruhiyeleri…

Stresten dolayı hasta oluyorlar

Deri hastalıkları ve sistik iki ana kedi hastalığıdır. Bu hastalıkların altında yatan neden de ciddi psikolojik birleşenlerdir. Bu rahatsızlıklar stresli bir ortamda yaşam ile ortaya çıkar.

Siper alın ve su tabancanızı ateşleyin

Eğer kedinizin tezgahların üstüne çıkmasını istemiyorsanız ya da tehlikeli bir şey yapmasını engellemek istiyorsanız işte size onu durdurma yöntemi. Kedilerin sudan nefret ettiğini hepimiz biliriz, bir su tabancası alın. Mutfak tezgahına çıktığında ona su tabancanızla ateş edin. Burada tek önemli şey, o suyun nereden geldiğini kedinizin fark etmemesi gerekir. Bir süre sonra bu alışkanlığı bırakacaktır.

Modern yaşama alışamadılar

“Hem köpekler hem de kediler evcilleşme aşamasında henüz yarı yoldalar. Her ne kadar evcilleşseler de hala vahşi hayvan güdüleri ağır basıyor ve bu güdülerden dolayı 21’nci yüzyılın modern yaşamına alışamıyorlar” diyor Dr. Bradshaw. “Kedi sahipleri onlardan tıpkı köpekler gibi davranışlar sergilemesini bekliyor. Aslında kediler ve köpekler insanlarla ilişkileri ve sevimlilikleri anlamında birbirlerine benziyor, tek ayrıştıkları yer davranış biçimleri. Kediler her zaman kendilerine özgü davranışlar sergiler ve ne istiyorlarsa sonunda onu yaparlar.”

Kediler kıskanç ve özgür ruhludur

Dr Bradshaw, kedilerin stres olmasının başlıca nedeni sahiplerinin başka kedilerle ilgilenmesidir diyor. İnsanlar bakmak için birden fazla kedi alıyor, ama bu iki kedi anlaşamıyor ve sorun orada başlıyor. Ardından bu kediler kapı dışarı ediliyor. Bir bakıyorsunuz mahallenizde çok evden atılan kedi dolaşıyor. Ama bilmiyorlar ki bir kedi özgür ruhludur ve çok kıskançtır. Yanında başka bir cinsini istemez. O evin tek sahibidir, paylaşımdan hoşlanmaz, insanlar gibi değildir. İki kediniz varsa ve çok iyi anlaşıyorlar diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kediler hür ve tektir.

Henüz kediler evcilleşmedi

Köpekler evcilleşmeden önce de sosyalleşmişler ve insanlarla ilişki kurmuşlardı. İnsanların onlardan istediklerini anlamışlardı. Kedilerden de insanların istedikleri vardı, farelerden karşı evlerimizi, çiftliklerimizi ve kilerlerimizi korumak. Onlar bu görevi anlamış durumda ama bizler son yıllarda kedilerimizden daha fazlasını istiyoruz.

Amaç özerk bölge ilan etmek

Dr. Bradshaw kedilerin gece siz uyduktan sonraki aktivitelerini infra-red kameralar aracılığıyla izlemiş. Ortaya kedilerin bilmediğiniz paralel dünyası çıkmış. “Sahibinin yatağını paylaşamayıp kavga eden kediler en bilinen vakalardır. Siz bunu oyun olarak algılar sonunda ikisini de yataktan kovarsınız. Oysa bu yatağın en sıcak yerini kapma savaşıdır. Asıl amaç ise evi bölüp özerklik elde etmektir. Kedi için aslolan ayın evde yaşayabiliriz, ama herkes kendi sınırlarını bilecek felsefesidir.

Sizi seviyor ama kendi hayatı daha ön planda

Dr. Bradshaw kedi sahipleri köpeklerden aldıkları sevgiyi aynı düzeyde kedilerinden beklememeli diyor ve ekliyor, “Kedi sahipleri köpeklerin onlara gösterdiği gösterdiği bağlılık ve sevgiyi kedilerden beklemeleri hata. Bazı kediler bu bağımlılığı gösterir ama çoğunluk yapmaz. Kedinizin sizi kapıda karşılaması ve “merhaba” demesi ancak sizinle uzun zaman geçirmişse mümkün olacak bir davranıştır. Kedilerin kafasında başka kodlamalar vardır. O komşunun kedisini düşünür, camdan kuşları keser… İnsanlar bu cool davranışları “Olamaz, kedim beni sevmiyor” diye yorumlar. Ama gerçek başkadır, kediler tabii ki sahiplerini sever, ama onların da kendi hayatları vardır…

Taşıma kabına alıştırma

Kediler onları taşıma kabına koyup güvende hissetmeyecekleri bir yere götürmekten hiç hoşlanmazlar. Ama bir kediye taşıma kabının kötü bir yer olmadığını öğretmek zor da değil. Önce onun kendi başına kaba girip çıkmasına izin verin. Bunu bir süre tekrarlasın ve orayı benimsesin. Ardından kedi kabın içindeyken elinizle ona mama verin. Son olarak kapağı kapatın ve kabı 1 metre yükseğe kaldırın. O zaman kediler o kabın dış tehlikelerden güvenli bir ortam olduğunu anlayacaktır.

Yeni bir eve taşınmak

Yeni bir eve taşındıysanız kedinizin bu eve alışması için ona üç hafta verin. Bu sürede onun dışarıya çıkmasına izin vermeyin. Eğer dışarı çıkarsa eski evinize geri gidebilir. Onun için öncelik eski eve olan bağlılıktır, sahibine olan bağlılık hep ikinci plandadır. Yeni eve alışana kadar kaçmamasına dikkat edin.

evcildostlar.net

Bu haber toplam 2560 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler