Japonya'nın BM Büyükelçisi Yamazaki, nükleer silahların oluşturduğu tehdide dikkati çekti

Japonya'nın BM Büyükelçisi Yamazaki, nükleer silahların oluşturduğu tehdide dikkati çekti

CENEVRE (AA) - Japonya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yamazaki Kazuyuki,...

CENEVRE (AA) - Japonya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yamazaki Kazuyuki, nükleer silahların sadece Ukrayna halkı için değil, dünya için tehdit olduğunu belirterek, "Güç kullanarak veya nükleer silah kullanma tehdidiyle statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişimi kesin olarak reddediyoruz." dedi.

Yamazaki, BM Cenevre Ofisine Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bu yıl Japonya'nın ev sahipliğinde 19-21 Mayıs'ta Hiroşima'da düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yamazaki, zirveye G7 ülkelerinin dışında Avustralya, Brezilya, Komorlar, Cook Adaları, Hindistan, Endonezya, Güney Kore ve Vietnam'ın yanı sıra diğer uluslararası kuruluşların davet edildiğini belirtti.

Yamazaki, uluslararası toplumun tarihsel bir süreçten geçtiğine işaret ederek, Kovid-19 salgını süreci ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi son dönemde yaşananların uluslararası düzenin temellerini sarstığını söyledi.

Zirvede, G7'nin hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası düzeni koruma konusundaki güçlü kararlılığının gösterileceğini ifade eden Yamazaki, "Güç kullanarak veya nükleer silah kullanma tehdidiyle statükoyu değiştirmeye yönelik her türlü tek taraflı girişimi kesin olarak reddediyoruz." dedi.

Yamazaki, nükleer silahsızlanma, ekonomik güvenlik, iklim, enerji, gıda, sağlık ve dijitalleşme gibi konuların zirvede öne çıkacağını kaydetti.

- "G7 ülkeleri, Rusya'ya yönelik yaptırımları desteklemeye devam edecek"

Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da zirvede ele alınacak ana konuların başında geleceğini vurgulayan Yamazaki, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı, kurallara dayalı uluslararası düzene bir meydan okumadır ve G7 buna birleşik bir bütün olarak karşılık verdi. G7 ülkeleri, Rusya'ya yönelik yaptırımları desteklemeye devam edecek, Ukrayna'ya ise desteğini sürdürecek." diye konuştu.

Yamazaki, bu yıl G7 kapsamında bakanlar düzeyinde 15 farklı toplantının yapılacağını da belirtti.

AA muhabirinin "Japonya'nın nükleer silahlanma karşısındaki tutumu ve bu konudaki güncel gelişmeler hakkında neler söylemek istersiniz?" sorusunu yanıtlayan Yamazaki, "Zirveyi Hiroşima'da yapıyor olmamız, nükleer silahlanma konusundaki tavrımızı dünyaya direkt olarak yansıtabilir. Nükleer silahlar sadece Ukrayna halkı ve çevredeki bölge için değil tüm dünya için tehdit oluşturuyor. Bu çok tehlikeli ve kesinlikle kaçınılmalıdır. Hükümetimiz, bu mesajı dünyaya, özellikle de Rusya'ya gönderme konusunda kararlıdır." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirme kararından da endişe duyduklarını belirten Yamazaki, "Nükleer silahların olmadığı bir dünya istiyoruz." dedi.

Yamazaki, nükleer silahların politik olarak kullanılmasını da doğru bulmadıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 43 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler