IŞİD gazeteciyi böyle infaz etti!

IŞİD gazeteciyi böyle infaz etti!

Terör Örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristleri iki yıl önce Suriye'de kaçırılan Amerikalı gazeteci James Foley'nin başının kesilerek öldürüldüğünü gösteren bir video yayımladı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ABD’li gazeteci James Foley’nin başını keserek öldürdüğü iddia edilen bir video, “Amerika’ya bir mesaj” adıyla sosyal medyada paylaşıldı.

 
Doğruluğundan henüz emin olunamayan videoda, 2012’de görev yaptığı Suriye’de kaçırılan Amerikalı gazeteci James Foley olduğu iddia edilen bir kişi IŞİD militanları tarafından infaz ediliyor.
 
James Foley olduğu iddia edilen kişi öldürülmeden önce bir metin okuyarak, gerçek katilinin ABD hükümeti olduğunu söylüyor. ABD Hava Kuvvetleri’nde çalışan kardeşine seslenerek, “Irak’ı yakın zamanda kim bombaladı” diye soruyor.
 
"Kaderi Obama'nın elinde"
Videoda görülen bir başka gazeteci Steven Joel Sotloff’un kaderinin ise “Başkan Obama’nın elinde” olduğu söyleniyor. IŞİD’e göre, Sotloff’un infazında Obama’nın bir sonraki ‘hamlesi’ belirleyici olacak. Suriye, Yemen ve Libya'da muhabirlik yapan Sofloff da 2013 Temmuz'unda kaybolmuştu.
 
Açıklamayı yapan ve infazı gerçekleştiren kişinin akıcı İngiliz aksanıyla konuşması dikkat çekti.
 
Beyaz Saray açıklama yaptı
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, Amerikalı gazeteci videoyu izlediklerini ve doğruluğunun araştırıldığını söyledi. Hayden, "Eğer doğruysa, ABD'nin bu vahşet karşısında dehşete düşecektir" ifadesini kullandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü Caitlin Hayden yaptığı yazılı açıklamada, ABD vatandaşı James Foley’in başının kesildiğinin iddia edildiği videoları gördüklerini ve inceleme başlattıklarını ifade etti.. Hayden, “İstihbarat birimlerimiz mümkün olan en kısa zamanda videonun doğruluğunu belirlemek için çalışıyor." dedi. Söz konusu videonun gerçek olması halinde Amerikalı masum bir gazetecinin hunharca öldürülmüş olması karşısında dehşete kapılacaklarını dile getiren Hayden, yeni bir gelişme olması halinde bunu paylaşacakları bilgisini verdi. 
 
“Amerikan haçını kıracağız”
Erbil’e ilerleyen IŞİD örgütüne hava saldırıları yapan ABD, Irak ve Peşmerge askerlerinin işbirliğini de destekleyeceğini açıklayınca örgütün öncelikli hedefi haline geldi. Kısa süre önce paylaşılan bir videoda da ABD’yi hedef alan örgüt, “Amerikan haçını kıracağız” ifadesini kullanmıştı.
 
AİLESİ ÖLÜMÜ DOĞRULADI
 

Amerikalı gazeteci James Foley'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünce infaz edilirken çekilen görüntünün gerçek olup olmadığına ilişkin ABD resmi makamlarından henüz açıklama yapılmadı ancak gazetecinin ailesi, oğullarının ölümünü doğruladı.

Suriye'de görev yaptığı sırada Kasım 2012'den bu yana kendisinden haber alınamayan 40 yaşındaki Foley'nin serbest bırakılması için destek toplamak amacıyla kurulan "James Foley'yi Bulun" (Find James Foley) başlıklı Facebook sayfasında yayımlanan anne Diane Foley'in mesajında, "Oğlumuz Jim için hiç bu kadar gurur duymamıştık. O, Suriye halkının çektiği acıları dünyaya ifşa etmeye çalışırken hayatını verdi" ifadesi yer aldı.

Diane Foley, mesajına şöyle devam etti:

"(Foley'yi) Kaçıranlardan, geride kalan rehinelerin hayatlarını bağışlamalarını istirham ediyoruz. Jim gibi onlar da masum. Amerikan hükümetinin Irak, Suriye ya da dünyanın herhangi bir yerine dair politikaları üzerinde hiçbir kontrolleri yok."

Öte yandan Amerikan haber ajansı AP'nin bir haberine göre, isminin açıklanmaması şartıyla konuşan Amerikalı yetkililer, videonun gerçek göründüğünü ve IŞİD militanları tarafından kafası kesilerek öldürülen kişinin James Foley olduğunu söylediler. Yetkililerden biri, ABD Başkanı Barack Obama'nın bugün konuyla ilgili açıklama yapmasının beklendiği bilgisini verdi.

Beyaz Saray da Obama'nın iki günlüğüne ara verdiği tatiline devam etmek üzere Washington'dan Martha's Vineyard adasına giderken Air Force One uçağında olayla ilgili bilgilendirildiğini ve düzenli bilgilendirilmeye devam edeceğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, daha önce yaptığı açıklamada, Amerikalı gazeteci James Foley'nin infaz görüntülerini gördüklerini, istihbarat camiasının, videonun gerçek olup olmadığını mümkün olan en hızlı biçimde belirlemek için çalıştığını kaydetmişti.

Foley, yaklaşık 2 yıl önce kayıplara karışmadan önce Suriye'de Fransız haber ajansı AFP ve merkezi Boston'da bulunan medya şirketi GlobalPost'ta serbest haberci olarak çalışıyordu. Görüntünün gerçek olduğunun açıklanması halinde Foley'nin IŞİD tarafından öldürülen ilk ABD vatandaşı olacağı belirtiliyor.

Beş yıldır Ortadoğu'da çalışan Amerikalı gazeteci James Foley 22 Kasım 2012'de kimliği belirsiz silahlı kişilerce Suriye’de kaçırılmıştı.

Bu haber toplam 2597 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler