İran'da, Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi anılıyor

İran'da, Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi anılıyor

Anma haftası çerçevesinde 5-12 Mart tarihleri arasında Şair'in eserlerinin anlatıldığı etkinlikler düzenlenecek- Tahran'da bir cadde ile meydana da Gencevi'nin adı verilecek

TAHRAN (AA) - İran’da, Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Başkent Tahran’da düzenlenen Gencevi’yi Anma Haftası'nın açılışı dolayısıyla düzenlenen programa, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yabancı ülke büyükelçi ve misyonlarının yanı sıra bazı akademisyen ve edebiyatçılar katıldı.

Törende 12. yüzyıl mütefekkiri Gencevi’nin hayatı ve eserlerine değinilerek, şiirlerinden seçilen dörtlükler okundu.

Kültür ve İrşad Bakanlığı tarafından basılan toplu şiirleri kitabı ve hikayelerinden seçkilerin işlendiği el dokuması halının sergilendiği programda, sahneye çıkan meddah halıya işlenen hikayeleri canlandırarak, katılımcılara Nizami Gencevi'nin hikayeleriyle ilgili bilgi verdi.

Ülkede, 5-12 Mart tarihleri arasında Hakim Nizami’yi Anma Haftası çerçevesinde, Şair'in eserlerinden istifade edilen birçok etkinlik düzenlenecek. Ayrıca Tahran'da bir cadde ile meydana Hakim Nizami Gencevi'nin adı verilerek heykelinin açılışı yapılacak.

-Hakim Nizami Gencevi

Doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmeyen Türk bir baba ile Kürt bir annenin çocuğu olan Gencevi eserlerinin büyük çoğunluğunu Farsça yazdı.

Daha çok şairliği ile bilinen 12. yüzyıl düşünürü Gencevi’nin felsefe, edebiyat, astronomi, tıp ve geometri üzerine de çalışmaları bulunuyor.

Fars edebiyatının “hamse” türünün kurucusu sayılan ve manzum aşk hikayelerinin en büyük üstadı olarak anılan Gencevi’nin eserleri kendinden sonraki şair ve düşünürleri de etkiledi.

Gencevi’nin eserleri; Sadi Şirazi’nin Bostan, Mevlana’nın Mesnevi, Emir Hüsrev Dehlevi’nin Hamse, Arif Erdebili’nin Ferhadname, Ali Şir Nevai ve Abdurrahman Cami’nin Hamsal ve Fuzuli’nin Leyla ile Mecnun eserlerinde yeniden işlendi.

İran'da, Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi anılıyor

İran'da, Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi anılıyor

İran'da, Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi anılıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 19 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler