İran’da, APA Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi toplantısı yapıldı

İran’da, APA Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi toplantısı yapıldı

Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Abdulkadir Emin Önen:- “Türkiye'nin yaklaşık altıncı yılını tamamladığı dönem başkanlığını geride bırakıyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah Azerbaycan dönem başkanlığını alacak”

TAHRAN (AA) - Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi toplantısının ikincisi, İran Meclisinin ev sahipliğinde başkent Tahran’da gerçekleştirildi.

Altı yıla yakın süredir dönem başkanlığını Türkiye’nin yaptığı APA’nın Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi’nin toplantısına katılmak üzere Tahran’da bulunan APA Türk Grubu Başkanı, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, AA muhabirine açıklamada bulundu.

Toplantı için Tahran’a geldiklerini aktaran Önen, heyette kendisiyle birlikte AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen ve CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu’nun yer aldığını belirtti.

Hem İran’ın hem de uluslararası platformun bu toplantıya çok önem verdiğini dile getiren Önen, toplantının açılışına İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın da katıldığını söyledi.

Bugünkü toplantıda, APA’ya üyelik şartları ve üye ülkelerin nasıl katılacağı gibi konuların ele alındığını ifade eden Önen, ayrıca bütçe görüşmeleri ve bütçe ile alakalı diğer iç tüzük konularının da görüşüldüğü önemli bir süreç yaşadıklarını kaydetti.

- Dönem başkanlığını Azerbaycan alacak

Türkiye'nin APA’ya başından beri çok önem verdiğini vurgulayan Önen, "Türkiye'nin yaklaşık altıncı yılını tamamladığı dönem başkanlığını da geride bırakıyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah Azerbaycan dönem başkanlığını alacak.” dedi.

Türkiye’nin 6 yıl boyunca, çok sayıda toplantıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Önen, “Türkiye, Asya ülkelerine verdiği önemi bu platform sayesinde bir kez daha göstermiş oldu.” diye konuştu.

Önen, Tahran’da APA toplantılarına katılmanın yanı sıra aralarında Rusya, Çin, Katar, Suudi Arabistan, Filistin ve İran’ın bulunduğu üye ülkelerle birebir görüşmelerde bulunduklarını, diğer ülkelerle de görüşmelerin devam edeceğini aktardı.

Bugün gerçekleştirilen APA Bütçe ve Planlama Daimi Komitesi toplantısına Türkiye, İran, Pakistan, Çin, Endonezya, Rusya, Bangladeş'in aralarında bulunduğu 22 üye ülkeden temsilciler katıldı.

- Asya Parlamenter Asamblesi

Asya Parlamenter Asamblesi, 1999 yılında ‘Barış İçin Asyalı Parlamentolar Birliği’ adı altında Bangladeş’in öncülüğünde Nepal, Pakistan, Endonezya, Kamboçya, Rusya, Kuveyt, Filistin, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore, Kiribati ve Tonga’dan parlamenterlerin katılımı ile Dakka’da ilk toplantısını yapmıştı. Türkiye 5-10 Kasım 2000 tarihlerinde Kamboçya’da yapılan Genel Kurul’da Birliğe üye olmuştu.

Birlik, yapılan genel kurul toplantıları ile amaç edindiği, üye ülkelerin kendi bölgelerinde barış, istikrar, ekonomik konular ile sosyal ve kültür alanlarda iş birliğini arttırmak ve bölgesel sorunlara parlamenter boyutta çözümler getirmek amacıyla çalışmalarını 2006 yılına kadar yürütmüş, bu tarihten sonra “Asya Parlamenter Asamblesi” adını alarak çalışmalarına devam etmişti.

Türkiye dahil üye 43 ülke parlamentosunun üye olduğu APA'da, 14 ülke parlamentosu ile 15 uluslararası kuruluş veya parlamenter asamble/birlik ise gözlemci üye statüsündedir.

Türkiye, 2017 yılından bu yana APA Dönem Başkanlığını yürütmektedir.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 25 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler