Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’deki ekonomik büyüme hızının Türk lirasındaki zayıflama, özel tüketim oranlarındaki azalma ve kredi maliyetlerinin artması nedeniyle daha önce tahmin edilenden daha fazla yavaşlayacağını açıkladı.
IMF’in en son yayınladığı küresel ekonomik değerlendirme raporuna göre Türkiye’nin gayrisafi milli hasıla büyüme oranı bu yıl %2.3 olacak ve 2015 yılında %3.1’e yükselecek. Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan değerlendirmede 2014 yılındaki büyüme oranı %3.5 olarak öngörülmüştü.
Resmi tahminler, geçen yıl %4 oranında büyüme kaydeden Türk ekonomisinin bu yıl da aynı oranı koruyacağı yolundaydı.
Ocak ayı sonunda Lira’nın dolara karşı rekor düzeyde değer kaybetmesiyle birlikte Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalmıştı.
Yerel seçimlerden sonra TL’nın tekrar değer kazanmasıyla birlikte faiz oranlarını düşürülmesi gerektiğini savunan Başbakan Erdoğan, AK Parti’nin seçimlerde elde ettiği başarının piyasaları canlandırdığını ve düşük faiz oranlarının yatırımcılar için cazip bir ortam oluşturacağını açıkladı.
Geçen hafta yaptığı bir açıklama ile faiz oranlarının düşürülebileceğinin sinyalini veren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ancak bunun kademeli olarak yapılacağını ve zamanlamasına bankanın karar vereceğini vurgulamıştı.
Enflasyon Oranında Artış
Enflasyon oranlarına da değinen IMF raporu, bu yılki tüketim malları fiyat endeksi enflasyonunun daha önce belirlenen %5.3 oranı yerine, %7.8 olarak artacağı yönünde tahminde bulunuyor ve bu oranın 2015 yılında %6.5’e düşeceğini öngörüyor.
Türk ekonomisi’nin hassas noktalarından biri olan cari işlemler açığının bu yıl %7.9’dan, %6.3’e düşeceğini öngören rapor, 2015 yılında açığın daha da düşerek %6.0 seviyesine ineceğini tahmininde bulunuyor.
Küresel Ekonomi Güçleniyor
Küresel ekonominin giderek daha da güçlendiğine dikkat çeken rapor, geçen yıl %3 olan büyüme oranının bu yıl %3.6’ya çıkacağını ve 2015 yılında da %3.9 olacağını tahmir ediyor.
2008 yılındaki küresel krizin etkilerinin daha kapsamlı ve sağlam şekilde gidedildiğini belirten IMF baş ekonomisti Olivier Blanchard, krizden etkilenen hükümetlerin kemer sıkma politikalarını göreceli olarak gevşetmeye başladıklarını ve yatırımcıların gelecekten daha az kaygılı olduklarını söyledi.
2008 krizinden iyileşme oranlarının ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğinin altını çizen Blanchard, en hızlı iyileşmenin %2.8 ile Amerika’da olduğunu, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da ise bu rakamın %1.7 olduğunu belirtti.
Jeopolitik risklerin arttığına ancak bu risklerin henüz küresel anlamda ekonomik bir etkisi olmadığına dikkati çeken IMF raporu, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in bu yıl %7.5 oranında büyüyeceğini tahmin edi
IMF: Türk Ekonomisi Yavaşlayacak

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’deki ekonomik büyüme hızının Türk lirasındaki zayıflama, özel tüketim oranlarındaki azalma ve kredi maliyetlerinin artması nedeniyle daha önce tahmin edilenden daha fazla yavaşlayacağını açıkladı.
Bu haber toplam 700 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler






EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Batı Trakya'da İstiklal Marşı'nın kabulü ve Çanakkale şehitlerini anma etkinliği düzenlendi
Erzurum Şehir Hastanesi yurt içi ve dışından 5 milyon hastaya hizmet verdi
Deprem bölgesinde gönüllü çalışan yabancı üniversite öğrencileri adına fidan dikildi
Muş'ta öğrenci ve veliler evlerinde yaptıkları yemekleri depremzedelere ikram etti
Kahramanmaraş'ta kütüphaneler öğrencilerin ders çalışması için hazırlandı
Endonezya'da 5,4 büyüklüğünde deprem
En pahalı futbolcu arabaları
Bunları Hiç duymadınız
Dünyanın en pahalı yiyecekleri
Bu hangarın içi sizi çok şaşırtacak!
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © Mart 2014 Haber ABD | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 1-978-390-2955 | Faks : 001 978 683 4796 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 1-978-390-2955 | Faks : 001 978 683 4796 | Haber Yazılımı: CM Bilişim