Hocalı Katliamı'nın 26. yıl dönümünde Azerbaycan Dostluk Parkı açıldı

Hocalı Katliamı'nın 26. yıl dönümünde Azerbaycan Dostluk Parkı açıldı

İstanbul Bağcılar ilçesinde Hocalı Katliamı'nın 26. yıl dönümünde Azerbaycan Dostluk Parkı ve Hocalı Katliam Anıtı açıldı- Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hasanov:- "Bizim kardeşliğimizin temelinde kader birliği vardır. Bu kader birliği çok büyük bir

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan'da 26 Şubat 1992'de Ermeniler tarafından öldürülen 613 kişi anısına Bağcılar ilçesinde Azerbaycan Dostluk Parkı ve Hocalı Katliam Anıtı açıldı.

Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki parkın açılış töreninde, şehitler adına saygı duruşunda bulunularak, Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı okundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, parkın açılışında Hocalı Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla üzüntülü olduklarını ifade ederek, dostluğun nişanesi olarak böyle bir parkın ve anıtın açılışından da mutluluk duyduğunu belirtti.

Hasanov, 26 sene önce yaşanan o katliamın unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması anlamında parkın ve anıtın çok önemli olduğunu dile getirerek, "Bizim halkların kaderi birbirine bağlı olduğu gibi, hoş günümüz de kederimiz de birdir. Bu kaderi Yüce Yaradan verdi, bu kaderi yaşamak zorundayız, bu kaderden kaçmak mümkün değildir." dedi.

Türkiye'nin Afrin'de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na da Azerbaycan'ın tam destek verdiğini vurgulayan Hasanov, 15 Temmuz'da da Türkiye'yi net olarak desteklediklerini söyledi.

Hasanov, Türkiye'nin de Azerbaycan'ın sevincinde de kederinde de yanında olduğunu ifade ederek, "Bizim kardeşliğimizin temelinde kader birliği vardır. Bu kader birliği çok büyük bir temeldir. Bu dostluk parkı da gelecek nesilleri birbirine bağlayacak. Biz tek millet iki devletiz." diye konuştu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, şehirlerin, içinde barındırdığı insanların konforunu arttırdığı oranda şehirleşmiş olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul bu anlamda, çok ciddi bir gayretin sergilendiği bir şehir. İstanbul'un çehresi değiştirildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı belediyecilik anlayışı, hem altyapı hem üstyapı ama onun ötesinde sosyal belediyecilik anlayışı çok önemli bir rehber oldu. Bugün İstanbul belediyeleri sadece İstanbul'a ve ülkemize değil, bölgemize ve dünyaya önemli örnekler sergiliyor. Hocalı Katliamı'nda hayatını kaybeden şehitlerimiz anısına yapılan anıtın da açılışını yapıyoruz. o acıları Azeri kardeşlerimiz yaşadı ama o sızıyı biz de hissettik. Biz sadece Azerbaycan demeyiz 'Can Azerbaycan' deriz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Türkiye ve Azerbaycan halklarının her zaman dost olduğunu ifade ederek, "Bölgemizde yaşananlar ve uluslararası gelişmeler de bu birliktelik ve dayanışmamızın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Hocalı Katliamı'nın tanıklarından Sabina Maharramova, o zaman 7 yaşında olduğunu dile getirerek, "O gece Ermeni fasitleri, ne çocuğa ne kadına ne yaşlıya baktı. O gece çok ağırdı. Biz 5 kardeştik, kardeşlerimle banyoda kaldık. Annemiz ve babamızı yitirdik." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından katılımcılar, kurdele keserek parkın açılışını yaptı. Konuşmaların ardından Hasanov, Şahin'e plaket takdim etti.

Daha sonra katılımcılar, parkın içinde bulunan Hocalı Katliamı Anıtı'nın bulunduğu alanda Kur'an-ı Kerim tilaveti dinledi ve açılışı gerçekleştirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler