Habibe teyze su değirmenini 25 yıldır çeviriyor

Habibe teyze su değirmenini 25 yıldır çeviriyor

Artvin'in Ardanuç ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki Habibe Akdemir, vefat eden kayınpederinden yadigar 150 yıllık su değirmeniyle yöre halkına hizmet veriyor- Akdemir:"Sadece bu ilçede 3 ayrı su değirmeni vardı. Hepsi kapattı, söktü değirmenlerini, kala kala

ARTVİN (AA) - YUSUF OKUR - Artvin'in Ardanuç ilçesinde yaşayan Habibe Akdemir, kayınpederinden yadigar su değirmenini 25 yıldır işletiyor.

50 yaşındaki Habibe Akdemir, su değirmenciliği işinin inceliklerini kendisine öğreten kayınpederi Mustafa Akdemir'in vefatının ardından bu mesleği sürdürmeye karar verdi.

Çevresinde "değirmenci teyze" olarak tanınan 4 çocuk annesi Akdemir, 25 yıldır gününün büyük bölümünü geçirdiği değirmende, kentin dört bir yanından getirilen mısır, buğday gibi tahıl ürünlerini öğüterek ailesinin geçimini sağlıyor.

Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değirmeninin yaklaşık 150 yıllık geçmişi olduğunu söyledi.

Değirmenin bu süreçte birkaç kez el değiştirdiğini anlatan Akdemir, "Son olarak kayınpederim almış. Ben bu eve gelin geldikten sonra değirmenciliği ondan öğrendim. Kayınpederimin vefatından sonra eşim ve kayınvalidem hasta olduğu için mesleği ben devraldım. Ben de bu işi 25 yıldır tek başıma yapıyorum." dedi.

Akdemir, eskiden değirmencilik yapan çok kişi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Sadece bu ilçede 3 ayrı su değirmeni vardı. Hepsi kapattı, söktü değirmenlerini, kala kala biz kaldık. Değirmen sayısıyla birlikte iş de azaldı. Eskiden traktörlerle, arabalarla buğday, arpa, mısır gelirdi. Günümüzde getirenler de bir, iki teneke, üç teneke anca getiriyor. Eskiden kaynatam gece gündüz değirmen çalıştırıyordu. Artık o kadar iş yok. Günlük rahat 200 kilogram ekin öğütürüm ama artık çok gelmediği için günlük ortalama 50 kilogram buğday, mısır öğütüyorum."

İnsanların, verdikleri hizmetten dolayı memnun olduğunu, değirmenciliği sürdürdüğü için kendisine teşekkür ettiğini kaydeden Akdemir, "Biz de onlara teşekkür ederiz, onlar emek ediyor, biz de öğütüyoruz. 5-10 kuruş para alıyoruz. Parası olmayan getirdiği üründen bir miktar pay veriyor, biz de böyle geçiniyoruz." diye konuştu.

- "Herkes su değirmeninin ununu istiyor"

Akdemir, diğer köy ve ilçelerdeki değirmenler işletilmediği için Artvin'in her yerinden müşterileri olduğunu ifade ederek, tercih edilmelerinin bir başka nedeninin de su değirmeni olduğunu söyledi.

Elektrikli değirmenin pek tercih edilmediğini savunan Akdemir, "Elektrikli değirmenlerde tahıl, mısır yandığı için ekmeği güzel çıkmıyor. Suyla çalışan değirmende çok güzel un çıktığı için herkes su değirmeninin ununu istiyor." ifadelerini kullandı.

Akdemir, değirmenciliğin kadınlar için çok zor bir meslek olduğunu belirterek, ailesinin geçimini sağlamak için bugüne kadar tüm zorlukları göğüslediğini dile getirdi.

Mesleğin bitme noktasında olduğunu kaydeden Akdemir, "Millet ekerse tahıl, buğday, mısır, getirirse ben de ömrüm yettiği sürece öğüteceğim. Ben öldükten sonra artık kim yapar, bilemem." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 174 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler