Flaş! ABD-Türkiye gelişmelerine yön verecek gelişme!

Flaş! ABD-Türkiye gelişmelerine yön verecek gelişme!

şimdi ben başımı açayım mı açmayayım mı?

Ermeni Soykırımı’ karar tasarısı, 24 Nisan’dan önceki son çalışma gününde ABD Senatosu’nun genel kurul gündemine alınmadı ve içerik olarak kadük oldu. Şimdi sırada, 1915 Olayları’nın yıldönümü sayılan 24 Nisan’daki geleneksel başkanlık bildirisi var. Bir kez daha, “Obama ‘soykırım’ diyecek mi demeyecek mi?” tartışması bizi bekliyor.


ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin Perşembe günü 12’ye beş oyla kabul ettiği 1915 Olayları’na dair 410 sayılı karar tasarısı, tahmin edildiği gibi Senato Genel Kurul gündemine alınmadı. Paskalya tatili nedeniyle Cuma günü çalışmalarına 28 Nisan’a kadar ara veren Senato’da dün hiçbir isimli oylama yapılmadı. Sadece “wrap-up” denilen ve üzerinde ihtilaf olmayan konularda gerçekleştirilen sözlü oylamalar gündeme alındı. Fakat komitedeki görüşmede Cumhuriyetçi senatörlerden beş aleyhte oy alan 410 sayılı karar tasarısı bu açıdan tartışmalı sayıldığından bu bölümde de görüşülmeyince 1915 Olayları’nın yıldönümü 24 Nisan’dan önce Kongre’den bu sene de bir Ermeni tasarısı çıkmamış oldu.


SIRADA 24 NİSAN VAR
Şimdi Washington’daki Türk misyonunun Ermeni meselesinde önündeki bir sonraki gündem, 24 Nisan dolayısıyla ABD Başkanı’nın yayımlayacağı anma bildirisi. Senatör olduğu dönemde 1915 Olayları’nı ‘soykırım’ olarak nitelendiren Obama, başkanlığı devraldığı 2009’dan beri beş keredir yayımladığı 24 Nisan bildirilerinin hepsinde de ‘soykırım’ yerine Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullanmıştı. Ancak her sene yaklaşık dört paragraf tutan bildiride ‘soykırım’ demese bile Ermenilere yönelik yapılan katliamı kınamış ve “1915'te ne yaşandığına dair görüşümü sık sık tekrar ettim ve görüşüm değişmedi. Gerçeklerin tam, dürüst ve adil biçimde kabul edilmesi hepimizin yararına” demişti.


BÜYÜKELÇİ GELİYOR
Senato’daki komite kararına rağmen, Washington’a yeni atanan Büyükelçi Serdar Kılıç’ın planlandığı gibi Pazartesi görevinin başına geçmesi bekleniyor. Ve 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümünden bir sene önce 24 Nisan başkanlık bildirisinde bu sene de bir sürpriz olmaması için temaslarına başlayacağı kaydediliyor.

Bu haber toplam 710 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler