Filistinli çift, evlerinin çatısında yetiştirdikleri aloe veradan doğal sabunlar üretiyor

Filistinli çift, evlerinin çatısında yetiştirdikleri aloe veradan doğal sabunlar üretiyor

Filistinli kadın Ala Bedvan:- "Kimyasallar veya koruyucu maddeler içeren aloe veradan yapılan saç veya yüz kremlerinden farklı olarak yine bu bitkiyle ancak tamamen doğal sabunlar yapmayı seçtik"

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Filistinli Selama-Ala Bedvan çifti, evlerinin çatısında plastik kutularda hobi olarak yetiştirdikleri aloe veraları geçim kaynağına dönüştürdü.

Gazze Şeridi'nin Deyr el-Belah kentinde yaşayan çift, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerinin çatısında bir süredir yetiştirdikleri aloe vera bitkisinden kimyasal barındırmayan katkısız sabunlar ürettiklerini söyledi.

Filistinli adam Selama Bedvan, birkaç başarısız girişimin ardından geçen aralık ayında uygun kalitede sabunlar üretmeyi başardıklarını; projelerinin çevre ve insan dostu olmasından dolayı da ayrıca mutlu olduklarını vurguladı.

- Geri dönüşümden doğan atölye

Selama, evlerinin çatısını hem üretimleri için bir kaynak hem de ailecek güzel vakit geçirebilecekleri bir alana dönüştürdüklerini dile getirdi.

Bu alanı hazırlarken kullanılmış veya çöpe atılmış malzemeleri değerlendirdiklerini kaydeden Selama, hasarlı araç lastiklerini boyayarak koltuğa, eski uydu antenlerini ise renkli güneşliklere dönüştürdüklerini ifade etti.

Selama, kullanılmış yoğurt, süt ve tatlı kaplarını da saksı olarak kullandıklarını belirtti.

Filistinli adam ayrıca evdeki yiyeceklerden arta kalan doğal atıkları çürütüp öğüterek (kompost) aloe vera bitkilerinin toprağına eklediklerini böylece toprağın verim kazandığını kaydetti.

- İlk fide

Selama, ilk aloe vera fidesini 2019'da bir arkadaşından aldığını; geçen zaman içerisinde bunları çoğalttığını şimdi yaklaşık 40 tane olduğunu söyledi.

İlk zamanlarda bu bitkiye yabancı oldukları için yetiştirmede ve canlılığını korumada bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Selama, daha sonra ziraat mühendisleri ve bu işle ilgilenenlerden aldıkları tavsiyeler doğrultusunda sorunların üstesinden geldiklerini vurguladı.

Selama, başlarda aloe veradan çıkan jel şeklinde sıvının aile bireyleri ve çevresi tarafından sadece oluşan ufak tefek yanıkların acısını azaltmak ya da cildi nemlendirmek gibi basit amaçlarla kullanıldığını ifade etti

Zamanla çatıdaki aloe veralar artınca bu bitkiden "çevre ve insan dostu bir projeye ve aile için gelir kaynağına dönüştürmeyi" düşünmeye başladıklarını kaydeden Selama, bunun için de doğal sabun üretimine yönelik araştırmalar yaptıklarını anlattı.

- Sabun üretim aşaması

Selama'nın eşi Ala ise lisans eğitimini Eğitim Danışmanlığı bölümünde tamamladığını, hobi olarak başladıkları bu uğraşın zamanla ailesinin geçim kaynağı ve vaktine değer katan bir uğraş haline geldiğini dile getirdi.

İnsan dostu sabun üretimi için aylar boyunca araştırma yaptıklarını söyleyen Filistinli kadın, "Kimyasallar veya koruyucu maddeler içeren aloe veradan yapılan saç veya yüz kremlerinden farklı olarak yine bu bitkiyle ancak tamamen doğal sabunlar yapmayı seçtik." dedi.

Sabun üretiminin çeşitli aşamalardan geçtiğini belirten Ala, önce olgun yaprakları topladıklarını ve salgıladığı sarı maddelerden kurtulmak için saatlerce suda beklettiklerini anlattı.

Daha sonra bu yapraklardan jeli çıkarıp sıvı bir maddeye dönüştürdüklerini ve "zeytinyağı, hindistan cevizi, tatlı badem ve susam" gibi doğal yağlarla karıştırdıklarını aktaran Ala, eşinin yağları karıştırıp uygun karmayı oluşturduktan sonra, silikondan yapılmış farklı şekil ve büyüklükteki kalıplara döktüğünü ve bu karışımın katı hale gelmesini beklediklerini kaydetti.

- Kimya profesöründen ders aldı

Ala ayrıca kimya alanında uzmanlaşmış bir üniversite profesörünün kursuna katılarak sabun yapımı alanında eğitim aldığını daha sonra da öğrendiği bilgilerle çabasını birleştirdiğini söyledi.

Çalışmaları sırasında İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın sıkıntısını da çektiklerini vurgulayan Filistinli kadın, silikonların Gazze'ye girişinin engellendiğine işaret etti

Ala, yaşadıkları zorluklara rağmen insanların doğal olduğunu öğrendiği bu ürünlere çok rağbet gösterdiğini sözlerine ekledi.

Filistinli çift, evlerinin çatısında yetiştirdikleri aloe veradan doğal sabunlar üretiyor

Filistinli çift, evlerinin çatısında yetiştirdikleri aloe veradan doğal sabunlar üretiyor

Filistinli çift, evlerinin çatısında yetiştirdikleri aloe veradan doğal sabunlar üretiyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 34 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler