Esir Çavuş Bergdahl Amerika’ya Döndü

Esir Çavuş Bergdahl Amerika’ya Döndü

Beş Taleban militanına karşılık serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya götürülen Amerikalı çavuş Bowe Bergdahl, bugün Texas eyaletinin San Antonio kentindeki askeri hastaneye nakledildi

Taleban tarafından beş yıl boyunca esir tutulan Amerikalı çavuş Bowe Bergdahl Amerika’ya döndü.   
 
Beş Taleban militanına karşılık serbest bırakılan Bowe Bergdahl, Almanya’da askeri bir hastanede kısa süreli tedavi gördükten sonra bu sabah Texas eyaletinin San Antonio kentindeki askeri hastaneye götürüldü.  
 
Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Bowe Bergdahl’ın ruh ve beden sağlığına kavuşması için bir süre daha hastanede kalacağı belirtildi.  
 
Aynı açıklamada, Bergdahl’ın Afganistan’da görev yaptığı birlikten ayrılarak Taleban’a esir düşmesine uzanan sürecin soruşturulmaya devam edileceği de kaydedildi.     
 
28 yaşındaki Bowe Bergdahl, iki hafta önce, Başkan Barack Obama’nın emriyle, Guantanamo üssü hapishanesinde tutulan beş Taleban üyesinin serbest bırakılması karşılığında özgürlüğüne kavuşmuştu.
 
Serbest bırakılan beş Taleban üyesi Katar’a gönderildi. Varılan anlaşmaya göre serbest bırakılan tutuklular bir yıl süreyle Katar’dan ayrılamayacak.
 
Bowe Bergdahl’ın serbest bırakılması Amerika’da tartışmalara yol açtı. Bazı Kongre üyeleri, ileride Amerika’ya zarar verebileceğinden endişe duydukları beş Taleban üyesinin serbest bırakılmasını eleştirdi. Bazıları ise Guantanamo’daki tutukluların serbest bırakılması halinde bunun 30 gün önceden Kongre’ye yasal olarak bildirme zorunluluğu bulunduğu halde Beyaz Saray’ın Kongre üyelerine bilgi vermemiş olmasını kınadı.   
 
Bowe Bergdahl’ın Taleban’ın eline nasıl düştüğü de tartışma konusu. Askeri yetkililer Bergdahl’ın, 2009 yılında, bağlı bulunduğu askeri noktadan kendi isteğiyle ayrıldığını söylüyor. Bergdahl ile aynı yerde görev yapan diğer askerler, bunu “askerlikten kaçma” olarak tanımlıyor.  Bergdahl, kaybolmadan önce, ailesine gönderdiği elektronik posta mesajlarında komutanlarından duyduğu rahatsızlığı küfürlü bir dille ifade etmiş ve Afganistan’da bulunuş nedenlerinden şüphe duymaya başladığını söylemişti.

Bu haber toplam 1146 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler