Erdoğan New York’a Geldi

Erdoğan New York’a Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak için New York’a geldi

Erdoğan ve beraberindeki heyeti JFK Havalimanı’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve diğer ilgililer karşıladı. New York’a gelir gelmez BM genel kurulu ile ilgili sunum alan Erdoğan daha sonra inşaatı süren Yeni Türk Evi ile ilgili brifing aldı.

Cumhurbaşkanı olarak ilk defa ABD’ye gelen Recep Tayyip Erdoğan, 5 gün sürecek yoğun temasları öncesinde New York’ta konaklayacağı Peninsula Otel’e gecti.

Yogun program belli oldu

Temaslarına Pazartesi gunu başlayacak olan Erdoğan sürpriz isimlerle görüşmeler yapacak. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Fazıl, Lübnan Başbakanı Tammam Salam ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere liderlerle bölge sorunları, Ortadoğu, Suriye ve IŞİD’ı konuşacak. ABD Başkanı Barack Obama’nın vereceği resepsiyona katılacak olan Erdoğan ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Biden ile de bir araya gelecek.  Erdoğan ayrıca Apple CEO’su Tim Cook başta olmak üzere ABD’nin ünlü şirketlerinin CEO’ları ile de görüşecek.

Erdoğan New York’taki temaslarına Ronald S. Lauder başkanlığındaki Dünya Yahudi Kongresi heyeti ile temaslarına başlayacak. Erdoğan daha sonra ABD’nin en ünlü televizyon programcılarından CBS Kanalı yapımcısı Charlie Rose’a ile mülakat verecek. Erdoğan bunun ardından da Dış İlişkiler Konseyi’nde bir konuşma yapacak. Erdoğan’ın buradaki konuşmasının ana mesajlarını Ortadoğu, bölge sorunları ve IŞİD oluşturacak. Ortadoğu’da kalıcı barış ve istikrar için tüm kesimleri temsil eden yönetimlerin oluşması gerektiğini vurgulayacak olan Erdoğan, batıda yükselen İslamofobia tehdidi ile ilgili çekincelerini aktaracak.

Pazartesi
Erdoğan BM’de iklim zirvesine katılacak ve ikili görüşmeler yapacak. Bölge sorunları ve IŞİD yönelik gelişmelerle ilgili İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelecek olan Erdoğan, daha sonra Karayip’in küçük ülkesi Grenada’nın Cumhurbaşkanı Keith Mitchell ile görüşecek. Bu görüşmeden sonra ise Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Fazıl ile bir araya gelecek olan Erdoğan, Irak’ta tüm kesimlere yönelik birliktelik mesajı verecek. Erdoğan, daha sonra ise sırasıyla Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Romanya Başbakanı Victor Viarel Ponta ve Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili ile görüşecek. Erdoğan BM’den yolun karşısındaki Türk Evi’ne yürüyerek geçecek.

Erdoğan ayrıca BM Genel Sekreteri BanKi Moon ile olacak. BM binasında gerçekleşecek görüşmenin de gündeminde Ortadoğu olacak. Erdoğan, Türkiye’nin sürece bakışını ve BM’den beklentileri Moon’a aktaracak. Erdoğan bu görüşmenin ardından Erdoğan BM Genel Kurulu münasebeti ile bir resepsiyon verecek. Erdoğan resepsiyondan sonra ise ABD’de yaşamış ve hayatını kaybetmiş, dünyanın en tanınan müzik yapımcılarından Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün tarafından kendi onuruna verilen akşam yemeğine katılacak.

fft16_mf4792359Salı
Erdoğan Salı Günü öğleden sonra ise BM İklim Zirvesi’nin “Eylem için ekonomik durum” oturumuna eşbaşkanlık yapacak. Oturumun açılış konuşmasını gerçekleştirecek.

Erdoğan akşam saatlerinde ise ABD BaşkanıBarack Obama ve eşi tarafından konuk liderler ve eşleri onuruna verilecek resepsiyona katılacak. Erdoğan’ın BM zirvesi ve resepsiyonda Obama ile ayaküstü görüşmesi ve sohbeti bekleniyor. Erdoğan Irak, Suriye ve IŞİD ile ilgili ikili görüşmesini ise ABD Başkan Yardımcısı Biden ile yapacak.

Çarşamba
Erdoğan Çarşamba gününe de resepsiyon ile başlayacak. Erdoğan BM Genel Sekteri ve eşi tarafından verilecek resepsiyona katılacak. Buradan Genel Kurul görüşmelerine geçecek Erdoğan daha sonra yine bir küçük Karayip Devleti olan Antigua ve Barbuda’nın Gatson Browne ile bir araya gelecek.

Türkevi’nde gerçekleşecek görüşmenin ardından, BM binasında bu kez Lübnan Başbakanı Tammam Salamile bir araya gelecek. Daha sonra BM öğle yemeğinde liderler ile buluşacak Erdoğan, daha sonra Tunus Cumhurbaşkanı Mohammed Moncef ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile görüşecek.

Perşembe
Erdoğan, perşembe günü ise ABD Ticaret Odası ve Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı’nın ortak düzenlenecek ortak toplantıda ABD’nin ünlü şirketlerinin CEO’ları ile görüşecek. Bu görüşmenin ardından Amerikan Müslüman Topluluğu’nu kabul edecek olan Erdoğan daha sonra günün önemli görüşmesinde dünyaca ünlü teknoloji markası Apple’ın CEO’su Tim Cook ile bir araya gelecek.

Erdoğan bu görüşmenin ardından Türk Amerikan Konseyi Başkanı James Jones, daha sonra da Ermeni Kilisesi Doğu Yakası Başpiskoposu Khajag Barsamyan ile biraraya gelecek. Erdoğan, Turken tarafından düzenlenecek akşam yemeğinin ardından New York’tan ayrılacak olan Erdoğan Cuma günü akşam saatlerinde Türkiye’de olacak.

Bu haber toplam 1175 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler