Engelli sualtı dalışı artık "yasal"

Engelli sualtı dalışı artık "yasal"

- Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Özen:- "STK'ların engelli dalışıyla ilgili faaliyeti vardı ancak yasal değildi"- "Bundan sonra engelli dalışları yasal prosedür çerçevesinde yapılacak"- "Talimatı hazırlarken bu işi yasal olmayan şekilde yapan


ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Şahin Özen, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından yürütülen faaliyetler çerçevesinde yaptırılan engelli sualtı dalışının artık yasal prosedüre göre gerçekleştirileceğini söyledi.

Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin dalış talimatı için bir yıldır çalıştıklarını belirtti. Dalış eğitmenlerini engelli dalışıyla ilgili oryantasyondan geçireceklerini vurgulayan Özen, "STK'ların engelli dalışıyla ilgili faaliyeti vardı ancak yasal değildi. Biz bir senelik bir uğraş sonucunda bunun talimatını da yayımladık. Bundan sonra artık engelli dalışları yasal prosedür çerçevesinde yapılacak." diye konuştu.

Eğitmenlere, engelli ile sağlıklı insanın dalışının farklılıkları konusunda seminer verileceğini anlatan Özen, "Davranış ve rol modeller hakkında eğitim vereceğiz." dedi.

Özen, engelli dalışının Türkiye'de 10 yıldır yapıldığını ancak talimat ya da yönetmeliği olmadığı için sorunlar yaşandığını vurgulayarak, "Talimatı hazırlarken bu işi yasal olmayan şekilde yapanlardan da görüş aldık." ifadesini kullandı.

Engellilerde artık sualtı dalışı için bir talimatın bulunduğunu anlatan Özen, şöyle devam etti:

"Dalış sırasında bir şey olsa ortada yasal bir talimat yok, yönetmelik yok. Talimatın çıkması engelli camiasında da bekleniyordu. Çalışmamızı takip ediyorlardı. Talimat için bir yıla aşkındır çalışıyoruz. Sonunda hallettik. O çevrelerden de görüş alarak uluslararası talimatları da inceleyerek ülkemize, eğitim sistemimize uygun bir talimat düzenledik. Bu işi onlarla birlikte yaptık."

Federasyonun 1980 yılında kurulduğunu ve sualtı dalışının da bu yıllardan beri yasal prosedürünün bulunduğunu dile getiren Özen, "Sualtı dalış normal, sağlıklı insanlar için uzun yıllardır ülkemizde yapılan bir aktivite. Engelli dalışı kesinlikle ayrı bir eğitim istiyor. Bundan sonraki süreçte eğitmenlerimiz eğitilecek, sertifika alacak ve engelli dalışına yasal şekilde devam edilecek." değerlendirmesini yaptı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 130 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler