Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkmenistan'da

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Türkmenistan'da

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu:- "Yol haritasında var olan tüm unsurların uygulanması için de birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugünkü görüşmelerimizde özellikle ticari ilişkilerimizi, karşılıklı yatırımları değerlendirdik. Diğer taraftan enerji, ulaşım gibi ço

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan'a yaptığı ziyarete ve temaslarına ilişkin, "Yol haritasında var olan tüm unsurların uygulanması için de birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugünkü görüşmelerimizde özellikle ticari ilişkilerimizi, karşılıklı yatırımları değerlendirdik. Diğer taraftan enerji, ulaşım gibi çok önemli meselelerimizi değerlendirdik." dedi.

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a ziyarette bulunan Çavuşoğlu, mevkidaşı Raşit Meredov ile Bakanlıkta görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile görüştükten sonra mevkidaşıyla da bir araya geldiğini belirten Çavuşoğlu, heyetler arası yapılan görüşmede ikili ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını aktardı.

Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Meredov ile 2019-2020 iş birliği programı ile ilgili belgeyi imzaladıklarını ifade ederek, "Yol haritasında var olan tüm unsurların uygulanması için de birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugünkü görüşmelerimizde özellikle ticari ilişkilerimizi, karşılıklı yatırımları değerlendirdik. Diğer taraftan enerji, ulaşım gibi çok önemli meselelerimizi değerlendirdik." diye konuştu.

Türkmenistan'da çok sayıda Türk firmasının yatırım yaptığını ve projeleri üstlendiğini dile getiren Çavuşoğlu, Türkmenistan'a Türk firmalarına güvenip desteklediği için teşekkür etti.

- "Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması konusunda bize önemli sorumluluklar düşüyor"

İkili konuların dışında bölgesel konuları da ele aldıklarını bildiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması konusunda Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye'ye çok önemli sorumluluklar düşüyor. Bu güzergahta en önemli üç aktör ülke biz oluyoruz. Dolayısıyla tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması için, bir taraftan demir yollarının hayata geçirilmesi, diğer taraftan kara taşımacılığı gibi ve enerji güvenliği için ve özellikle Türkmenistan'ın ürettiği, çıkardığı gazın Avrupa ve dünya piyasalarına ulaşması için yine şu anda var olan TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) gibi projelerimize nasıl bağlantı yapabiliriz, Hazar Denizi'nin altından petrol boru hatlarını nasıl geçirebiliriz, bunların hepsini değerlendirdik."

Çavuşoğlu, bu ayın sonunda Türkmenistan'ın ulaştırmayla ilgili düzenleyeceği bölgesel konferansa Türkiye'nin destek vereceğini ve toplantıya katılacağını belirtti.

Türkmenistan ekonomisini çeşitlendirmek için özellikle sanayileşme konusunda hamleler yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, bu konularda da iki ülkenin iş birliği geliştirebileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, temaslarında savunma sanayi konusunda hangi alanlarda iş birliği geliştirilebileceğini de ele aldıklarını anlatarak, "Sonuç olarak, ilişkilerimize yeniden bir ivme kazandırmamız gerektiğini biliyoruz. Ve bundan sonra daha düzenli ve daha sık görüşeceğiz." diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkmenistan'a yapacağı ziyareti muhataplarıyla görüştüklerini ve bu çerçevede Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye üçlü zirvesinin de gerçekleştirilmesi ihtimalinden bahsettiklerini aktaran Çavuşoğlu, ziyareti sırasında Erdoğan'ın mesajlarını Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'a ilettiğini anlattı.

Çavuşoğlu ile Meredov, görüşmelerinin ardından iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki 2019-2020 iş birliği programı ile ilgili belgeyi imzaladı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 122 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler