Demirel'in ölümünün birinci yılı

Demirel'in ölümünün birinci yılı

Eski bakan Kıratlıoğlu:- "Hazreti Peygamber 'İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edenlerdir' buyuruyor. Bu hadis-i şerifle sabit ki Süleyman Demirel, insanlara hizmet ettiği için insanların en hayırlılarından biriydi. Cenab-ı Allah, ona cenneti meka

ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Esat Kıratlıoğlu, "Hazreti Peygamber 'İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edenlerdir' buyuruyor. Bu hadis-i şerifle sabit ki Süleyman Demirel, insanlara hizmet ettiği için, insanların en hayırlılarından biriydi. Cenab-ı Allah, ona cenneti mekan eylesin." dedi.

Kıratlıoğlu, ölümünün birinci yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i AA'ya anlattı.

Sözlerine "Bugün hayatta olan siyasetçilerden, Demirel'i belki de en eski tanıyan benimdir." diye başlayan Kıratlıoğlu, "Demokrat Partiden Niğde ve Nevşehir milletvekilliği yapan ağabeyim, Demirel'in Buğday Sokak'taki üç katlı evinde kiracı olarak kalıyordu. Viyana Üniversitesinde jeoloji mühendisliği tahsilimi yaparken, yaz aylarında Türkiye'ye geldiğimde ağabeyimde kalıyordum. Demirel ile tanışmamız 1955'te bu vesileyle oldu." ifadelerini kullandı.

Tanıştığı sıralar Demirel'in, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde "Barajlar Dairesi Reisi" olarak görev yaptığını belirten Kıratlıoğlu,1959'da Viyana'dan döndükten sonra, talep üzerine Adalet Partisinden 1963'te politikaya girdiğini ve Nevşehir'de belediye başkanı olduğunu kaydetti.

Kıratlıoğlu, Demirel ile unutamadığı bir anısını şöyle anlattı:

"Yanında doktora yaptığım profesör Carl Metz, Maden Tetkik Arama Enstitüsünce, Türkiye'ye jeolojik araştırmalar yapmak üzere Viyana'dan davet edildi. Hoca bana 'Beraber gidelim' dedi. Bu, benim için bulunmaz fırsattı. Türkiye'ye geldikten sonra ağabeyim, 'Hocayı, Demirel ile bir tanıştıralım' dedi. Demirel'i, DSİ Genel Müdürlüğündeki makamında ziyaret ettik. Odası orta halli genişlikteydi ve ortasında büyük bir Türkiye haritası vardı. O, büyük Türkiye haritasının başına geçti, hocaya Türkiye'nin su işleri politikası, barajları, yer altı suları konusunda brifing verdi. Konuşma bitip aşağı indiğimizde hoca bana 'Bu insan değil, 45 dakika rakam saydı kafadan. Bu kadar rakamı bir insanın hafızasında tutması mümkün değildir, bu atıyor, dedim. Bunun için söylediği rakamlardan üçünü ezberledim. Konuşma bittikten sonra Sayın Genel Müdür, şuralardaki rakamlar neydi diye sordum. Bana virgülüne kadar o rakamı tekrar etti. Böyle bir hafızaya Avrupa'da rastlamadım. İnsanüstü bir kuvvet bu.' dedi. Bunu hiç unutmam. Sonrasında olayı rahmetli Demirel'e anlattığımda kahkahayla güldü ve 'Doğru söylemiş, ben bir kitabı iki defa okursam ezberlerim.' dedi."

DSİ'deki görevinden dolayı Demirel'in ülkeyi avucunun içi gibi bildiğini ve ayağını basmadığı yerin kalmadığını ifade eden Kıratlıoğlu, Demirel'in, gittiği ilçelerde tanıştığı insanları, lakaplarına kadar unutmadığını söyledi.

Demirel'in Türkiye'yi birçok yenilikle tanıştırdığını vurgulayan Kıratlıoğlu, "Hazreti Peygamber 'İnsanların en hayırlısı, insanlara hizmet edenlerdir' buyuruyor. Bu hadis-i şerifle sabit ki Süleyman Demirel, insanlara hizmet ettiği için, insanların en hayırlılarından biriydi. Cenab-ı Allah, ona cenneti mekan eylesin." dedi.

- "Demirel, Hakkari'ye 17 kez gitti"

Süleyman Demirel'in Türkiye'ye hizmetlerinin unutulamayacağına işaret eden Kıratlıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de endüstrinin, sanayinin, her türlü yatırımın temelini atan Demirel'dir. Kişileri büyük hafızasıyla şahsen tanıması, Türkiye'yi adım adım dolaşması, insanları Süleyman Demirel ile ayrı bir bağ içine soktu. 1950 senesinde Türkiye'de 40 bin köyün yalnız 13'ünde elektrik var. Çubuk Barajı dışında baraj, şehirler arası yollarda asfalt yok. 1980'e geldiğimizde Türkiye'de ne kadar kalbur üstü baraj varsa Süleyman Demirel yaptı. 1980 yılında ihtilalle iktidardan uzaklaştığımız zaman köylerin yüzde 75'ine elektrik getirmiştik, geri kalan yüzde 25'i ise inşaat halindeydi. Demir çelik fabrikalarını, rafineleri, bakır tesislerini ve bütün sanayinin altyapısını biz kurduk ve bir özel sektör meydana geldi."

Demirel'in sadece Hakkari'ye 17 kez gittiğini anlatan Kıratlıoğlu, "Hakkari'ye beraber gittiğimizde, köylerdeki adamlara, muhtarlara adıyla hitap ediyor. İnsani münasebetleri bu derece üstün seviyede bir politikacıyı ben görmedim, bundan sonra da milletin görmesi mümkün değil. Süleyman Demirel Ankara'da oturmazdı, Türkiye'nin her tarafındaydı." diye konuştu.

"Hakkari'ye 17 defa giden adam, Ankara'da oturur mu? Hakkari'ye 17 defa giden adam kim bilir Konya, İzmir, Muğla, Trabzon'a kaç defa gitti?" ifadesini kullanan Kıratlıoğlu, yollarla insanları birbirine bağlayan, suyu, elektriği getiren Demirel'i vatandaşların unutamadığını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 894 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler