Davutoğlu: 'Rusya Yasaktan Vazgeçmeli'

Davutoğlu: 'Rusya Yasaktan Vazgeçmeli'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kırım'daki Tatarlar'ın lideri ve Ukrayna Parlamentosu üyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na Rusya'nın uyguladığı Kırım'a giriş yasağından vazgeçilmesini istedi, ''Kırımoğlu asırlardır Kırım'da yaşayan Türkler'in lideri ol

 Geçtiğimiz Mart ayındaki halkoylaması gerekçe gösterilerek Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya katılma kararı alan Kırım'a girmesi Moskova hükümetince yasaklanan Kırım Tatarları'nın lideri Kırımoğlu Ankara'da. Dışişleri Bakanlığı'nda Ahmet Davutoğlu ile bir değerlendirme toplantısı gerçekleştiren Kırımoğlu, işgal altında olduklarını söyleyerek, "Ama bizim sayımız o kadar az ki biz işgalcilerle savaş yürütmek durumunda değiliz" diye konuştu.

Kırımoğlu: Rusya vatandaşlığa geçişi zorluyor

Kırım Tatarları'nın tarihinde haklarını koruma mücadelesi bulunduğunu anımsatan Kırımoğlu, ancak bu mücadeleyi demokratik yöntemlerle sürdüklerine dikkat çekti. Moskava Hükümeti'nin Kırım Tatarları'nı Rus vatandaşı yapmaya zorladığını kaydeden Kırımoğlu, ''Rus vatandaşı olmayacak olsan sana iş de vermeyecekler, sana yabancı vatandaş muamelesi yapacaklar. Şimdi işgalcilerin gözünde yabancı olmaya tahammül etmeyeceğiz tabii" dedi.

Tatarlar'ın Türkiye'ye duyduğu güveni vurgulayan Kırımoğlu, Türkiye ile Ukrayna açısından durumu konuşmak üzere Ankara'ya geldiğini söyledi.

Davutoğlu: Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü istiyoruz

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmiş olmasına rağmen Türkiye'de Kırım konusunda görüş değişikliği olmadığı görülüyor. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, uluslararası hukuka saygı ve tabii bütün bu çerçeve içinde de bizim için en önemli unsur Tatar Türkleri'nin Kırım'daki mevcudiyetinin teminat altına alınması, korunması ve oranın asli sahipleri olarak, eşit vatandaşları olarak Ukrayna içinde siyasi, ekonomik, kültürel haklarını muhafaza ederek yaşamalarıdır. Bu bizim için en temel meseledir'' diye konuştu.

Diplomatik her zeminde Türkiye adına Kırım Tatarları'nın haklarını savunmaya devam edecekleri mesajını veren Davutoğlu, "Bu kritik süreçte yaşanan her gelişmeyi biz Tatar soydaşlarımızla istişare etmeyi zaruret olarak görüyoruz. Önemli olan Ukrayna'daki krize barışçı yollarla, diplomasi yoluyla, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde çözüm bulunmasıdır" dedi.

Davutoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov'un da Kırım'da sükunet ve barış için doğru politikaları anlatabilmek adına büyük çaba gösterdiğini söyledi.

Bu haber toplam 997 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler