Çin ve ABD nükleer merkezini kuruyor

Çin ve ABD nükleer merkezini kuruyor

Çin ve ABD, Asya-Pasifik bölgesinin en büyük nükleer güvenlik merkezini kuruyor.

Dünyanın ilk iki ekonomisinin ortaklaşa finanse ettiği proje kapsamında, merkezin 2015'te başkent Pekin'deki Çangyang Bilim ve Teknoloji Parkı'nda kurulması bekleniyor.

Çin Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Vang Yirın, merkezde, laboratuvar, sınıf ve test alanlarının yanı sıra sergi alanları gibi sosyal imkanların olacağını söyledi.

Vang, merkezin nükleer malzemelerin korunması ve kontrolü başta olmak üzere, bu malzemelerin ithalat ve ihracatı ile alakadar olacağını kaydetti.

Merkezin nükleer maddelerin uluslararası değişiminden de sorumlu olacağını ifade eden Vang, bu konunun Çin'in nükleer güvenliğini artırması ve yönetimi ile eğitim ve değişimde bölgesel bir merkez olması için yardımcı olacağını belirtti.

Çin Devlet Nükleer Güvenlik Merkezi yetkilisi Dıng Dı da merkezin tamamlanmasının ardından yılda 2 binden fazla nükleer güvenlik personeli yetiştirme kapasitesi olacağını söyledi.

Merkezin inşasının geçen aralık ayında başladığı belirtilirken, Çin hükümetinin nükleer güvenliğe 1950'lerden beri önem verdiği ifade ediliyor.

Çin'de 17 nükleer enerji santrali bulunuyor ve 31 santralin inşası sürüyor. Ülke 2020'ye kadar 60 nükleer santral kurmayı ve kurulu kapasitesini 58 gigavata ulaştırmayı hedefliyor.

 

Kaynak: AA

Bu haber toplam 828 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler