Çin Hong Kong Mahkemesinin maske yasağı kararından endişeli

Çin Hong Kong Mahkemesinin maske yasağı kararından endişeli

Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Sözcüsü Yang Guang:- "(Mahkemenin maske yasağını Temel Yasa'ya aykırı bulması kararı) Bu, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi ve kanunla yönetim yetkisi verilen Baş Yönetici’nin otoritesine açıkça mey

PEKİN (AA) - Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi ile ülkenin en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK), Hong Kong Yüksek Mahkemesinin maske yasağını Temel Yasa'ya aykırı bulması kararını "açıkça meydan okuma" şeklinde değerlendirerek, karardan derin endişe duyduklarını açıkladı.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Sözcüsü Yang Guang, Hong Kong Yüksek Mahkemesinin maske yasağını Temel Yasa'ya aykırı bulmasının toplumu ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini belirterek, Yüksek Mahkemenin kararının Hong Kong’un anayasası olarak kabul edilen Temel Yasa ve Çin Anayasası'na uymadığını söyledi.

Yang, "Bu, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi ve kanunla yönetme yetkisi verilen Baş Yönetici’nin otoritesine açıkça bir meydan okumadır. Kararın sosyal ve siyasi ciddi olumsuz etkileri olacak. Bu vakayı takip eden gelişmeleri yakından izleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Maske yasağının protestoların azalması üzerinde olumlu etkileri olduğuna işaret eden Yang, kaosun durması ve yeniden düzene dönülmesi konusunda Hong Kong hükümeti ve yasama organlarının ortaklaşa sorumluluk almasını umduklarını ifade etti.

- Ulusal Halk Kongresi, karardan derin endişe duyuyor

UHK Daimi Komitesi Yasama Mekanizmaları Çalışma Komitesi Sözcüsü Cang Tievey de Hong Kong Yüksek Mahkemesinin Hong Kong’un Acil Durum Yasası’na yönelik kararından derin endişe duyduklarını açıkladı.

Hong Kong’un yasal sistemini Çin anayasası ve Temel Yasa'nın birlikte oluşturduğunu belirten Cang, Hong Kong hükümetinin yasalara uyup uymadığına yönelik karar ve hükmün sadece Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Daimi Komitesi tarafından verilebileceğinin, bunun dışında hiçbir mekanizmanın böyle bir hüküm ve karar verme yetkisinin bulunmadığının altını çizdi.

Cang, Hong Kong Yüksek Mahkemesinin ilgili kararlarının içeriklerinin Baş Yönetici'nin yönetim gücünü ve Hong Kong'un yasama sistemini zayıflattığını savunarak, "Bazı Ulusal Halk Kongresi delegelerinin teklif ettiği öneri ve fikirler üzerinde çalışıyoruz." dedi.

- Hong Kong’a yeni polis komiseri

Diğer yandan Çin Devlet Konseyi, haziran ayından bu yana protestoların sürdüğü Hong Kong’a yeni polis komiserinin atamasını yaptı.

Polis Komiseri Tang Ping-keung, Baş Yönetici'nin tavsiyesi ve Devlet Konseyi'nin onayıyla Hong Kong Polis Gücünün yönetimine geçerek, görevi bugün Lo Wai-chung’dan devralacak.

Tang, 1997’den bu yana Hong Kong’da göreve gelen 7’inci komiser olacak.

- Hong Kong Yüksek Mahkemesinin kararı

Hong Kong Yüksek Mahkemesi, Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam yönetiminin uygulamaya koyduğu "maske yasağının" kentin anayasası sayılan Temel Yasa'ya aykırı olduğuna karar vermişti.

Yüksek Mahkeme yargıçları Anderson Chow Ka-ming ve Godfrey Lam Wan-hon, biri eski 25 milletvekilinin mahkemeye taşıdığı maske yasağını içeren düzenlemenin Baş Yönetici'ye herhangi bir tehlike durumunda istediği yasakları koyma gücü verdiğine, bunun Temel Yasa'yla bağdaşmadığına hükmetmişti.

Baş Yönetici Carrie Lam, söz konusu düzenlemeyi sömürge döneminden kalma Acil Durum Yasası'na dayanarak 5 Ekim'de yürürlüğe sokmuştu ancak düzenleme mecliste görüşülmemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang dün Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, Baş Yönetici Lam ve Hong Kong polisini kararlılıkla desteklediklerini vurgulamış, 1,4 milyar nüfusa sahip Çin halkının en büyük isteğinin bölgede kaosun bitmesi yeniden düzenin sağlanması olduğunu söylemişti.

- Protestolarda şiddet dalgası

Hong Kong'da haziran ayında şüphelilerin Çin'e iadesi yasa tasarısına karşı başlayan demokrasi yanlısı protestolarda, son haftalarda protestocular ile polis arasındaki çatışma ve şiddet olayları arttı.

Resmi verilere göre, kentte hazirandan bu yana yaklaşık 4 bin protestocu gözaltına alındı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler